Bonduelle ontsnapt aan Europese kartelboete

Bonduelle ontsnapt aan Europese kartelboete
Shutterstock.com

De Europese Commissie heeft conservenfabrikanten CEBAB en Coroos een boete van meer dan dertig miljoen euro opgelegd wegens kartelvorming. Bonduelle, dat het kartel aan het licht bracht, ontsnapt aan een boete van 250 miljoen euro.

 

Klokkenluider gaat vrijuit

Het Franse CECAB kreeg een boete van 18 miljoen euro aangesmeerd, terwijl het Nederlandse bedrijf Coroos volgens Reuters 13,6 miljoen euro zal moeten betalen voor deelname aan het kartel. Bonduelle, dat zich ook schuldig maakte aan kartelvorming, krijgt geen boete omdat het bedrijf het bestaan van het kartel aan de Europese Commissie heeft onthuld.

 

Volgens de Commissie hebben de drie bedrijven in de periode van 2000 tot 2013 een kartel gevormd voor de levering van diverse soorten groenteconserven aan de detailhandel en horecabedrijven. Het ging dan om het maken van prijsafspraken, het verdelen van markten en klanten onder elkaar, en het delen van commercieel gevoelige informatie. Alle drie de bedrijven hebben inmiddels hun betrokkenheid bij het kartel toegegeven een een schikking aanvaard.

 

Eurocommissaris Margrethe Vestager, bevoegd voor mededinging, was snoeihard: "Europese consumenten moeten toegang hebben tot voedsel tegen betaalbare prijzen. Concurrentie maakt dat mogelijk. Maar in plaats van met elkaar te concurreren, kwamen Coroos en Groupe CECAB overeen de markt onderling te verdelen en prijzen voor conservengroenten in heel Europa vast te stellen. Ze deden dit al meer dan tien jaar. Deze kartels schaden uiteindelijk de Europese consumenten en met het besluit van vandaag sturen we bedrijven een duidelijk signaal dat kartels niet worden getolereerd."