Boterprijs op historisch hoogtepunt | RetailDetail

Boterprijs op historisch hoogtepunt

Boterprijs op historisch hoogtepunt
Shutterstock

Er dreigt in Europa een grote botercrisis te ontstaan: de vraag naar boter is de voorbije jaren sterk gestegen, maar het aanbod is daarentegen gedaald. Dat leidt tot fikse prijsstijgingen en in sommige landen zelfs tot tekorten.

Hoge vraag, lagere productie

De voorbije drie jaar is in Europa de vraag naar boter met 7% gestegen en ook op wereldvlak wordt er steeds meer boter gebruikt. Dat is met name te danken aan het feit dat boter zich een beter imago heeft weten aan te meten: het wordt steeds meer gezien als een natuurlijk product en minder als iets ongezond.

 

Aan de andere kant wordt er wel minder boter geproduceerd: "Sinds september 2016 zijn melkleveringen in de EU gedaald", zegt Renaat Debergh van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie aan de VRT. "Dat betekent minder melkvet, de basis voor boter.”

 

Die twee factoren hebben er voor gezorgd dat de prijs van boter op korte tijd is gestegen naar een recordhoogte. "De boterprijs bedroeg begin oktober 6,5 euro per kilogram. Dat is historisch hoog. Ik heb het nog niet meegemaakt. Een jaar geleden stond de prijs op 3 euro”, zegt Debergh.

 

Tekort in Frankrijk

In België leidt dat tot hogere prijzen bij alle producten waar boter in wordt verwerkt, maar in Frankrijk is er zelfs al sprake van ware tekorten. Dat komt omdat Frankrijk sterk inzet op lokale producten en er dus vooral vraag is naar Franse boter. De Franse producenten kunnen de vraag echter niet volgen en willen bovendien niet meer leveren aan enkele grote ketens, omdat ze vinden dat ze een te lage prijs krijgen. Daarnaast heeft de aandacht van de media voor de tekorten geleid tot een kleine stormloop in de winkels.

 

Binnenkort wordt echter een prijscorrectie verwacht, omdat de melkboeren vanwege de hoge vraag ook meer zijn gaan produceren. Op de industriële markt is er zelfs al sprake van een lichte daling. "De prijs voor de consument loopt wat achter. De verhoging doorrekenen heeft ook een tijdje geduurd. Maar onvermijdelijk zal de prijs ook voor de consument dalen."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Een wervelende slechtnieuwsshow

22/06/2018

Ook al deden flink wat foodspelers hafslachtige pogingen om hun beroerde berichten weg te moffelen, Filet Pur achterhaalde ze wel. Hier is het ietwat pijnlijke maar alweer leerrijke weekoverzicht van RetailDetail Food!

Panos vervangt klantenkaart door app

21/06/2018

Na bijna een kwarteeuw heeft broodjesketen Panos zijn klantenprogramma gedigitaliseerd: exit plastic kaart, welkom app. “Op korte termijn mikken we erop om via het kanaal 150.000 klanten te bereiken en te leren kennen”, klinkt het.

Kellogg’s aangeklaagd wegens misleidende verpakking

21/06/2018

Test-Aankoop heeft bij de FOD Economie een klacht ingediend tegen Kellogg’s, omdat volgens de consumentenorganisatie de informatie op de verpakking van de Special K-graanreep met rode vruchten misleidend is.

Dure voeding duwt consument over de grens

20/06/2018

Terwijl de export van Belgische voedingsproducten boomt, daalt de consumptie op de binnenlandse markt omdat de prijzen stijgen. Een onrustwekkende trend, zegt de industrie: het beleid moet ingrijpen.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.