Boterprijs op historisch hoogtepunt | RetailDetail

Boterprijs op historisch hoogtepunt

Boterprijs op historisch hoogtepunt
Shutterstock

Er dreigt in Europa een grote botercrisis te ontstaan: de vraag naar boter is de voorbije jaren sterk gestegen, maar het aanbod is daarentegen gedaald. Dat leidt tot fikse prijsstijgingen en in sommige landen zelfs tot tekorten.

Hoge vraag, lagere productie

De voorbije drie jaar is in Europa de vraag naar boter met 7% gestegen en ook op wereldvlak wordt er steeds meer boter gebruikt. Dat is met name te danken aan het feit dat boter zich een beter imago heeft weten aan te meten: het wordt steeds meer gezien als een natuurlijk product en minder als iets ongezond.

 

Aan de andere kant wordt er wel minder boter geproduceerd: "Sinds september 2016 zijn melkleveringen in de EU gedaald", zegt Renaat Debergh van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie aan de VRT. "Dat betekent minder melkvet, de basis voor boter.”

 

Die twee factoren hebben er voor gezorgd dat de prijs van boter op korte tijd is gestegen naar een recordhoogte. "De boterprijs bedroeg begin oktober 6,5 euro per kilogram. Dat is historisch hoog. Ik heb het nog niet meegemaakt. Een jaar geleden stond de prijs op 3 euro”, zegt Debergh.

 

Tekort in Frankrijk

In België leidt dat tot hogere prijzen bij alle producten waar boter in wordt verwerkt, maar in Frankrijk is er zelfs al sprake van ware tekorten. Dat komt omdat Frankrijk sterk inzet op lokale producten en er dus vooral vraag is naar Franse boter. De Franse producenten kunnen de vraag echter niet volgen en willen bovendien niet meer leveren aan enkele grote ketens, omdat ze vinden dat ze een te lage prijs krijgen. Daarnaast heeft de aandacht van de media voor de tekorten geleid tot een kleine stormloop in de winkels.

 

Binnenkort wordt echter een prijscorrectie verwacht, omdat de melkboeren vanwege de hoge vraag ook meer zijn gaan produceren. Op de industriële markt is er zelfs al sprake van een lichte daling. "De prijs voor de consument loopt wat achter. De verhoging doorrekenen heeft ook een tijdje geduurd. Maar onvermijdelijk zal de prijs ook voor de consument dalen."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Jumbo maakt werk van vastgoed in België

23/03/2018

Dat Jumbo zijn oog heeft laten vallen op België is al lang geen geheim meer. Nu heeft de Nederlandse supermarktketen een vacature openstaan voor een persoon die kan helpen met de zoektocht naar gepaste locaties.

Filet Pur: Een défilé van goede bedoelingen

23/03/2018

Een week waarin foodretailers zich van hun àller-àllerbeste kant lieten zien. Stuk voor stuk. Echt waar. Enfin, op enkele uitzonderingen na. Kom alles te weten in het vrolijke overzicht van RetailDetail Food!

Spadel groeit dankzij Bulgaarse overname

23/03/2018

Drankenproducent Spadel is vorig jaar fors gegroeid, maar dat was vrijwel enkel te danken aan de overname van het Bulgaarse Devin. Wordt dat niet in rekening genomen, dan was er nog amper sprake van groei.

Veranderingen op til bij Whole Foods

23/03/2018

De overname van Whole Foods door Amazon begint stilaan een aantal veranderingen op te leveren bij de supermarktketen. Zo wil Amazon het Prime-systeem doortrekken naar de winkels. Ondertussen verdwijnen er ook heel wat leidinggevenden bij het bedrijf.

Carrefour toont allergenen in app

22/03/2018

Carrefour heeft een extra functie toegevoegd aan zijn app: gebruikers kunnen voortaan producten scannen om meer informatie te krijgen over allergenen, zodat ze beter kunnen inschatten of er mogelijk problemen mee zijn.

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Back to top