Brand legt industriële bakkerij Pastridor in de as

Brand legt industriële bakkerij Pastridor in de as

Een zware brand heeft de voorbije nacht de industriële bakkerij van Lantmännen Unibake, het vroegere Pastridor, in de as gelegd. Er vielen geen slachtoffers. De gevolgen voor de klanten zijn nog onduidelijk.

Enkel nieuwbouw met koelcellen gevrijwaard

Bij Pastridor in Londerzeel, gespecialiseerd in de productie van baguettes, Frans brood en piccolo's, is gisteravond een bijzonder zware brand uitgebroken. Nadat een vrachtwagen om een nog onbekende reden in brand was gevlogen, volgde er al gauw een tweede. De brand nam razendsnel uitbreiding en zette de hele productiesite in lichterlaaie. Al snel werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd en iets voor 1 uur vannacht werd ook het provinciaal rampenplan van kracht.

 

De brandweerkorpsen van Willebroek, Mechelen, Opwijk, Zaventem, Londerzeel, Vilvoorde, Boom, Antwerpen en Brussel kwamen ter plaatse om het vuur te bestrijden. Pas rond 4 uur vanochtend kregen de brandweerlui de brand onder controle. Een groot deel van het bedrijf was toen al in de vlammen opgegaan. Enkel een nieuwbouw met koelcellen kon gevrijwaard worden. De brandweer heeft nog twee dagen nodig om puin te ruimen en na te blussen. Wat er gaat gebeuren met de werknemers van het bedrijf, is nog niet duidelijk.

 

Het is meteen de tweede grote bedrijfsbrand langs de A12 in enkele weken tijd. Begin deze maand ging ook al de wafeltjesfabriek van Lotus Bakeries in het naburige Wolvertem in de vlammen op.

 

Gevolgen voor klanten nog onduidelijk

Welke gevolgen de brand heeft voor de klanten van het bedrijf, is vooralsnog onduidelijk: "Onze productielijnen en een groot gedeelte van ons diepvriesmagazijn zijn in deze brand volledig verloren gegaan. Op dit moment zijn we met alle mankracht en middelen onze mogelijkheden aan het bekijken om de gevolgen tot een minimum te beperken", zo meldt het bedrijf op zijn website.

 

Pastridor ontstond in 1985, al gaan de roots terug tot een klein Brussels bakkerijtje dat in de jaren 50 de deuren opende. Behalve de industriële bakkerij in Londerzeel telt de groep nog twee productiesites: in Moeskroen produceert het bedrijf viennoiserie in zijn meest diverse vormen, in Brussel vervaardigt het diepgevroren broodspecialiteiten (sandwiches, ciabatta's, rustieke broodjes e.d.).

 

Sinds 2006 maakt Pastridor deel uit van de Deense bakkerijmultinational Lantmännen Unibake. Londerzeel vormt tevens het logistieke centrum van Lantmännen Unibake voor België en omringende landen. De groep draait in ons land een omzet van 131 miljoen euro met zo'n 360 medewerkers (cijfers 2013).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top