Brit Alan Jope volgt Paul Polman op als CEO van Unilever

Shutterstock.com

Iets eerder dan verwacht treedt Paul Polman af als topman bij Unilever. Zijn opvolger Alan Jope komt uit eigen rangen: hij leidt tot nu toe de verzorgingsafdeling van de multinational. Dat het een Brit is, lijkt niet zonder belang.

 

Turbulente periode

Op 31 december treedt Polman af, op 1 januari neemt Jope de fakkel over. De Nederlander blijft nog wel een half jaar aan boord om de overgang soepel te laten verlopen, meldt Unilever in een persbericht. Polman staat al meer dan tien jaar aan het hoofd van het bedrijf en legde in die periode sterk de nadruk op het belang van een nieuw model van duurzame groei, met oog voor de lange termijn.

 

De topman neemt echter afscheid in een moeilijke en turbulente periode, met discussies over de duale structuur van Unilever, en over een mogelijke verhuis van de hoofdzetel naar Rotterdam, die recent werd afgeblazen. Nu Polman wordt opgevolgd door een Brit, lijkt een vertrek uit Londen sowieso van de baan.

 

De 54-jarige Jope werkt al sinds 1985 bij de groep en staat sinds 2014 aan het hoofd van de afdeling Beauty & Personal Care, de grootste divisie van Unilever, bekend van merken als Dove en Axe. Hij werkte zowel in de Verenigde Staten als in Azië, Rusland, Afrika en het Midden-Oosten en kan dus bogen op een ruime internationale ervaring. “Alan heeft een grondige kennis van ons bedrijf, de industrie en de markten waarin we actief zijn. Hij is een sterke, dynamische en op waarden gebaseerde leider met een indrukwekkend palmares in het leveren van consistente, hoogwaardige prestaties”, zegt het communiqué.