Britse supermarkt verkoopt enkel voedseloverschotten

Britse supermarkt verkoopt enkel voedseloverschotten
Shutterstock

Nabij Leeds is een supermarkt geopend waar enkel voedseloverschotten worden verkocht. De producten hebben bovendien geen vaste prijs: klanten mogen betalen wat ze kunnen.

Supermarkt in elke grote stad

De supermarkt richt zich dan ook vooral op mensen in nood, die zo met een klein budget toch voldoende voeding kunnen kopen. De supermarkt wordt geleid door het Real Junk Food Project. Zij hebben het plan om in elke grote stad in het Verenigd Koninkrijk een gelijkaardige supermarkt te openen. Binnenkort wordt er al gestart in Sheffield en het naburige Bradford.

 

Het Real Junk Food Project heeft nog enkele andere initiatieven in het Verenigd Koninkrijk. Met Fuel for School worden voedseloverschotten gebruikt om de schoolgaande jeugd een maaltijd te bezorgen en het project heeft ook een aantal cafés, waar klanten net als in de supermarkt mogen betalen wat ze kunnen.

 

Die betaling hoeft trouwens niet altijd financieel te zijn: klanten kunnen ook als vrijwilliger optreden in ruil voor hun eten. Zo wil één klant van de supermarkt bijvoorbeeld een workshop organiseren, maar ze kunnen zich ook inzetten door werk te verrichten in de supermarkt.