Brussel krijgt tweede ‘coöperatieve supermarkt’

Brussel krijgt tweede ‘coöperatieve supermarkt’

Over een klein jaar opent in Schaarbeek Bees Coop de deuren, een coöperatieve supermarkt door en voor Brusselaars. De winkel moet het orgelpunt vormen van een project waarbij 300 gezinnen al twee jaar lang samen biologische voeding aankopen.

Gegroeid uit 'behoefte aan diversiteit'

Bees Coop (voluit 'Brussels Ecological, Economic and Social Cooperative') is volgens de initiatiefnemers gegroeid uit "een collectieve behoefte aan diversiteit ten opzichte van wat er momenteel wordt aangeboden in de supermarkten. Genoeg van de saaie, flauwe en eentonige producten alsook de oververpakking!"

 

De coöperatieve supermarkt, die zijn intrek zal nemen in een voormalige bakkerij in de Van Hovestraat in Schaarbeek, is het logische vervolg van een buurtproject dat al twee jaar loopt en waarbij 300 Brusselse gezinnen samen biologische voeding aankopen. De mosterd haalden de initiatiefnemers bij 'Park Slope Food Coop' in Brooklyn en 'La Louve' in Parijs. Met het project is een investering van zo'n 200.000 euro gemoeid, geld dat de initiatiefnemers via crowdfunding bij elkaar hopen te krijgen.

 

De vzw, die in september 2014 werd opgericht, telt intussen zo'n 360 participanten, van wie er 80 actief betrokken zijn bij het uitwerken van de supermarkt. Elke participant zal trouwens drie uur per maand meedraaien in de winkel (kassa, facturatie, logistiek...): Bees Coop omschrijft zich dan ook als de 'eerste coöperatieve en participatieve supermarkt van Brussel'.

 

Dat 'participatieve' vormt meteen het grootste verschil met Färm, dat twee jaar geleden aan het Katelijneplein de allereerste 'coöperatieve supermarkt' in Brussel opende. Met succes, want intussen is er al een tweede vestiging in Etterbeek en sinds 1 juni van dit jaar worden geen nieuwe coöperanten meer toegelaten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Colruyt en PepsiCo begraven de strijdbijl: weer Pepsi in de rekken

19/01/2018

Het vertrouwde assortiment van Pepsi en Lay’s komt weer in de rekken bij Colruyt. In november startte de keten een boycot tegen 29 producten van PepsiCo, omdat de merkproducent geen lagere prijzen wilde geven, maar de supermarktketen stopt daar nu mee.

Recordomzet voor BelOrta

19/01/2018

Groente- en fruitbedrijf BelOrta heeft in 2017 een recordomzet gehaald van 439 miljoen euro, een stijging van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Het volume steeg met 2,5% en nadert de 500 miljoen kilogram.

Aldi Nord en Aldi Süd werken samen voor dierenwelzijn

18/01/2018

Aldi Nord en Aldi Süd slaan de handen in elkaar voor een unieke samenwerking: de discountbroers lanceren samen een eigen keurmerk voor dierenwelzijn. Het label Fair & Gut start enkel in Duitsland en voor gevogelteproducten, maar wordt later uitgebreid.

Hoe weinig suiker is te weinig? Rewe test de limieten met chocoladepudding

18/01/2018

Hoe weinig suiker kan een mens verdragen? Dat test de Duitse supermarktketen Rewe met een klantenbevraging. Het wil het suikergehalte in huismerkproducten verlagen, maar de consument beslist zelf hoeveel.

Back to top