Brussel krijgt tweede ‘coöperatieve supermarkt’

Brussel krijgt tweede ‘coöperatieve supermarkt’

Over een klein jaar opent in Schaarbeek Bees Coop de deuren, een coöperatieve supermarkt door en voor Brusselaars. De winkel moet het orgelpunt vormen van een project waarbij 300 gezinnen al twee jaar lang samen biologische voeding aankopen.

Gegroeid uit 'behoefte aan diversiteit'

Bees Coop (voluit 'Brussels Ecological, Economic and Social Cooperative') is volgens de initiatiefnemers gegroeid uit "een collectieve behoefte aan diversiteit ten opzichte van wat er momenteel wordt aangeboden in de supermarkten. Genoeg van de saaie, flauwe en eentonige producten alsook de oververpakking!"

 

De coöperatieve supermarkt, die zijn intrek zal nemen in een voormalige bakkerij in de Van Hovestraat in Schaarbeek, is het logische vervolg van een buurtproject dat al twee jaar loopt en waarbij 300 Brusselse gezinnen samen biologische voeding aankopen. De mosterd haalden de initiatiefnemers bij 'Park Slope Food Coop' in Brooklyn en 'La Louve' in Parijs. Met het project is een investering van zo'n 200.000 euro gemoeid, geld dat de initiatiefnemers via crowdfunding bij elkaar hopen te krijgen.

 

De vzw, die in september 2014 werd opgericht, telt intussen zo'n 360 participanten, van wie er 80 actief betrokken zijn bij het uitwerken van de supermarkt. Elke participant zal trouwens drie uur per maand meedraaien in de winkel (kassa, facturatie, logistiek...): Bees Coop omschrijft zich dan ook als de 'eerste coöperatieve en participatieve supermarkt van Brussel'.

 

Dat 'participatieve' vormt meteen het grootste verschil met Färm, dat twee jaar geleden aan het Katelijneplein de allereerste 'coöperatieve supermarkt' in Brussel opende. Met succes, want intussen is er al een tweede vestiging in Etterbeek en sinds 1 juni van dit jaar worden geen nieuwe coöperanten meer toegelaten.

Tags: