Brussel krijgt tweede ‘coöperatieve supermarkt’ | RetailDetail

Brussel krijgt tweede ‘coöperatieve supermarkt’

Brussel krijgt tweede ‘coöperatieve supermarkt’

Over een klein jaar opent in Schaarbeek Bees Coop de deuren, een coöperatieve supermarkt door en voor Brusselaars. De winkel moet het orgelpunt vormen van een project waarbij 300 gezinnen al twee jaar lang samen biologische voeding aankopen.

Gegroeid uit 'behoefte aan diversiteit'

Bees Coop (voluit 'Brussels Ecological, Economic and Social Cooperative') is volgens de initiatiefnemers gegroeid uit "een collectieve behoefte aan diversiteit ten opzichte van wat er momenteel wordt aangeboden in de supermarkten. Genoeg van de saaie, flauwe en eentonige producten alsook de oververpakking!"

 

De coöperatieve supermarkt, die zijn intrek zal nemen in een voormalige bakkerij in de Van Hovestraat in Schaarbeek, is het logische vervolg van een buurtproject dat al twee jaar loopt en waarbij 300 Brusselse gezinnen samen biologische voeding aankopen. De mosterd haalden de initiatiefnemers bij 'Park Slope Food Coop' in Brooklyn en 'La Louve' in Parijs. Met het project is een investering van zo'n 200.000 euro gemoeid, geld dat de initiatiefnemers via crowdfunding bij elkaar hopen te krijgen.

 

De vzw, die in september 2014 werd opgericht, telt intussen zo'n 360 participanten, van wie er 80 actief betrokken zijn bij het uitwerken van de supermarkt. Elke participant zal trouwens drie uur per maand meedraaien in de winkel (kassa, facturatie, logistiek...): Bees Coop omschrijft zich dan ook als de 'eerste coöperatieve en participatieve supermarkt van Brussel'.

 

Dat 'participatieve' vormt meteen het grootste verschil met Färm, dat twee jaar geleden aan het Katelijneplein de allereerste 'coöperatieve supermarkt' in Brussel opende. Met succes, want intussen is er al een tweede vestiging in Etterbeek en sinds 1 juni van dit jaar worden geen nieuwe coöperanten meer toegelaten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Colruyt lanceert socialeshoppingapp Apporto voor grote publiek

21/03/2018

Colruyt heeft het platform Apporto voor het grote publiek gelanceerd. Gebruikers kunnen er hun boodschappenlijstje achterlaten, waarna iemand anders in hun plaats naar de winkel gaat en de boodschappen doet.

HelloFresh koopt Amerikaanse concurrent en groeide sterk in 2017

21/03/2018

HelloFresh zag vorig jaar zijn omzet met 52% omhoog gaan. De dienst voor maaltijdboxen komt ook weer dichter bij het break-evenpunt: eind dit jaar zal er voor het eerst winst zijn, voorspelt het Duitse bedrijf.

Delhaize en Ikea bij winnaars Food Waste Awards

21/03/2018

Voedselverlies staat steeds hoger op de maatschappelijke agenda. De tweede editie van de Food Waste Awards bekroonde de beste ideeën om dit probleem tegen te gaan, en ook twee bekende retailers vielen in de prijzen. 

McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Back to top