Brussel verwelkomt duurzame voedingswinkels

Brussel verwelkomt duurzame voedingswinkels

Ook in Brussel proberen een aantal initiatieven de band tussen producenten en verbruikers zo kort mogelijk te houden. Zo opent op 11 maart de coöperatieve kruidenierswinkel van La Vivrière - PoiDs Gourmand in Vorst en gaat op 5 mei de biosupermarkt in Etterbeek The Barn van start.

 

PoiDs Gourmand Vorst

PoiDs Gourmand wil zich losmaken van het commerciële aanbod in de warenhuizen. Het wil dat doen door terug te keren naar duurzame en gezonde voeding die geleverd wordt door een dertigtal kleine lokale producenten.

 

De producten worden via het internet verkocht. Aan huis bezorgen is kosteloos voor bestellingen vanaf 75 euro in België en 125 euro in Frankrijk.

 

In oktober 2016 besloten de initiatiefnemers echter ook een fysieke winkel te openen op het Sint-Denijsplein in Vorst. Hij gaat effectief van start op 11 maart 2017. Om de banden met de consumenten te versterken, zullen de producenten geregeld in de winkel aanwezig zijn.

 

The Barn Etterbeek

Zowat twee maanden later – op 5 mei – opent aan het Sint-Pietersplein in Etterbeek eveneens een biosupermarkt. Net als PoiDs Gourmant zal ‘The Barn’ vooral lokale producten verkopen, op een oppervlakte van 400 vierkante meter.

 

Barn staat daarbij voor Bio, Accessible, Respectful en New. Door rechtstreeks samen te werken met de producenten, kan The Barn de voeding immers aan lage prijzen aanbieden, aldus de initiatiefnemers.

 

De producten worden er in vrac aangeboden “omdat de beste kwaliteit getoond moet worden en niet verpakt”. In een aanpalende ruimte zullen in eerste instantie kookworkshops worden georganiseerd. Later wordt ze omgevormd tot restaurant met tuin.