Burgemeester Deinze mag mondmaskers niet verplichten in supermarkten

mondmasker in supermarkt
Foto: Wellnhofer Designs / Shutterstock.com

In Deinze is ophef ontstaan over mondmaskers: de burgemeester wil vanaf 1 juli mondmaskers verplichten in de 17 supermarkten van de Oost-Vlaamse gemeente, maar is teruggefloten door Minister De Crem en de provinciegouverneur.

 

Geen lokale varianten

Jan Vermeulen, de burgemeester van Deinze, ziet de laatste weken een stijging in het aantal besmettingen met het coronavirus in de Oost-Vlaamse gemeente. Hij vaardigde daarom deze week de verplichting uit om voortaan mondmaskers te dragen in de supermarkten en superettes van de gemeente, ook als klant. Concreet gaat het om 17 winkels.


Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem liet dinsdag echter verstaan dat die verplichting indruist tegen het federaal besluit van de Veiligheidsraad: het dragen van mondmaskers in winkels wordt sterk aanbevolen, maar is niet verplicht. Daar mag lokaal niet van worden afgeweken, klinkt het.

 

Besluit geschrapt

In eerste instantie reageerde burgemeester Vermeulen toch vast te houden aan de verplichting. Maar daar stak provinciegouverneur Didier Detollenaere vanmorgen – na laat overleg zonder gewenst resultaat – alsnog een stokje voor: de Oost-Vlaamse gouverneur schrapt het burgemeestersbesluit in kwestie. Dit om de uniformiteit over het hele land te garanderen, zegt Detollenaere op Radio 1.


Handelsfederatie Comeos was alvast geen voorstander van de verplichting: “Er zijn meer dan vijfhonderd burgemeesters in dit land. Waar eindigt het als iedereen zijn eigen interpretatie van de regels gaat maken?”, reageert woordvoerder Hans Cardyn in De Standaard.

 

Ruimte voor interpretatie

Toch geeft de burgemeester de strijd niet op: “Woordvoerders van hele grote supermarktketens gaven me felicitaties’’, zegt hij. ‘’Ik denk dat men soms ten onrechte bang is voor een invloed op de omzet. Wanneer je een mondmasker verplicht in een drukke supermarkt, geef je het signaal aan het personeel én de klanten dat je hen graag ziet.’’ Kristel Van Damme van vakbond ACV Puls is het hiermee eens: ‘’Onze bevraging bij het winkelpersoneel was duidelijk: 75% van de klanten komt te dichtbij, dus dan is maximale bescherming nodig.”
 

Opmerkelijk is bovendien dat de Brusselse gemeenten Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe wél een mondmasker verplichten in de winkels. Dat doen ze met de zegen van minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Rudi Vervoort (PS): die vindt dat het advies van de federale regering ruimte laat voor lokale interpretatie.