Carlsberg schenk je uit een papieren fles

Carlsberg schenk je uit een papieren fles
Avantium

De Deense brouwerijgroep Carlsberg heeft twee soorten papieren flessen voorgesteld, die werden ontwikkeld door de joint venture Paper Bottle Company (Paboco). Doelstelling van Paboco is het ontwikkelen van een volledig recycleerbaar papieren flesje.

 

Hoge barrière

Het nieuwste lid van Paboco is Avantium, een producent van bioplastic, die Carlsberg gaat helpen om een papieren bierfles te ontwikkelen. Door een dunne laag PEF (polyethyleenfuranoaat) op de flessen aan te brengen, krijgen die een zogeheten ‘hoge barrière’: die eigenschap is noodzakelijk voor het bewaren van bier en koolzuurhoudende frisdranken.

 

Paboco werd in 2015 opgericht en is een joint venture van de Deense verpakkingsspecialist BillerudKorsnäs en de Oostenrijkse flessenmaker Alpla. Verschillende andere bedrijven, zoals L’Oréal en Coca-Cola, hebben zich intussen bij het project aangesloten.

 

Prototypes

Op een conferentie stelde Carlsberg gisteren twee prototypes van papieren flessen voor. Een ervan was voorzien van een laagje PET, de andere fles was gemaakt met een laagje PEF van Avantium. De flessen zullen evenwel nog niet meteen op de markt komen: "We werken aan een product dat levensvatbaar is, en dat ook qua kostprijs geschikt is voor de consumentenmarkt. Het is te vroeg om te zeggen wanneer dat het geval zal zijn", zegt Myriam Shingleton, vicepresident voor ontwikkeling bij Carlsberg aan De Standaard. "Het zal zeker nog wel een paar jaar duren."

 

Met de papieren fles wil Carlsberg zijn ecologische voetafdruk verkleinen. Glazen flessen kunnen al uitstekend hergebruikt worden, maar hebben als belangrijkste nadeel dat ze vrij zwaar zijn. Het transport ervan vergt dus veel energie.