Carlsberg ziet omzet afnemen

Carlsberg ziet omzet afnemen

De Deense brouwer Carlsberg zag zijn omzet in het eerste halfjaar met bijna 4% zakken tot 31,243 miljard kroon of zowat 4,2 miljard euro. Toch konden de Denen hun nettowinst met een kwart opdrijven.

Verkocht volume loopt terug

De brouwerijgroep, die geleid wordt door de Nederlander Cees ’t Hart, moest zich in de eerste zes maanden tevreden stellen met een kleiner verkocht volume. In het eerste semester van 2015 verkocht Carlsberg nog voor 70,9 miljoen hectoliter, nu was dat nog 70,0 miljoen hectoliter. De terugloop werd voornamelijk veroorzaakt door lagere verkopen in het Verenigd Koninkrijk, Finland, Polen en China. Daar kwam in het tweede kwartaal nog een negatieve volumeontwikkeling in Oost-Europa bij.

 

De daling van het verkochte volume kon niettemin worden gecompenseerd door een verbetering van de productmix, waarbij de omzet per hectoliter met 5% toenam en er op die manier toch een autonome groei van 4% kon worden voorgelegd. Die werd echter weer onderuit gehaald door tegenzittende wisselkoersevoluties in de meeste markten zoals Oost-Europa, Groot-Brittannië, Noorwegen en China.

 

Toch kon het bedrijf uiteindelijk een hogere nettowinst realiseren. Het onderste cijfer in de boekhouding steeg immers van 1,495 miljard kroon (200 miljoen euro) tot 1,867 miljard kroon (250 miljoen euro), onder meer door enkele eenmalige opbrengsten.

 

Op schema met actieplannen

Carlsberg zegt bovendien dat het op schema zit met zijn belangrijkste regionale actieplannen. Zo steeg de operationele marge in West-Europa tot 12,1%, onder meer door een betere prijsmix. In Azië zorgde een betere prijsmix dan weer voor een organische toename van de verkopen met 4%, ondanks een terugval in volume in China. In Oost-Europa kon ondanks tegenvallende verkopen toch 8% organische groei in omzet worden opgetekend.