Breaking: Carrefour Belgium sluit 2 hypermarkten, 1233 banen op de tocht | RetailDetail

Carrefour Belgium sluit 2 hypermarkten, 1233 banen op de tocht

Carrefour Belgium sluit 2 hypermarkten, 1233 banen op de tocht
Foto Carrefour Belgium

Het herstructureringsplan van Carrefour Belgium houdt zowel winkelsluitingen in als afvloeiingen op het hoofdkantoor in Evere. De hypermarkten in Genk en Angleur gaan dicht.

 

Structureel verlieslatend

Carrefour België streeft naar een herziening van de efficiëntie in haar 44 geïntegreerde hypermarkten. Drie hypermarkten (Westerlo, Brugge Sint-Kruis en Haine-Saint-Pierre) worden omgebouwd naar het supermarktformaat. De hypermarkt van Turnhout zal oppervlakte inboeten, maar blijft wel een hypermarkt. Twee structureel verlieslatende hypermarkten, met name Genk en Belle-Île in Angleur, zullen sluiten.

 

Op de hoofdzetel overweegt Carrefour België een vereenvoudiging en digitalisering van de taken, een hogere productiviteit van de centrale activiteiten en een herziening van de investeringen. Die maatregelen zouden gevolgen kunnen hebben voor maximaal 1233 personen, meer bepaald 1053 personen binnen de hypermarkten en 180 personen op de hoofdzetel van Carrefour België. De 443 Market Supermarkten en 296 Express buurtwinkels blijven buiten schot.

 

De herstructureringen kaderen in het transformatieplan ‘Carrefour 2022’ dat CEO Alexandre Bompard afgelopen dinsdag presenteerde. Dat plan omvat enerzijds belangrijke kostenbesparingen, anderzijds grote investeringen in e-commerce, proximiteit en een verbeterd aanbod verse voeding. Op de hoofdzetel van de groep in Frankrijk verdwijnen er 2400 jobs, terwijl er ook 273 voormalige DIA-winkels zullen worden verkocht of gesloten. De Franse hypermarkten zullen in totaal 100.000 m² verkoopoppervlakte inleveren, maar sluitingen staan bij onze zuiderburen niet op het programma.

 

Nieuwe uitdagingen

De retailer benadrukt dat de sector sinds het vorige reddingsplan in 2010 af te rekenen krijgt met nieuwe uitdagingen en ingrijpende veranderingen. De concurrentie wordt diverser en groeit sterk aan en het koopgedrag van de Belgische consumenten ondergaat een evolutie waarbij e-commerce, voornamelijk afkomstig uit het buitenland, een grotere rol speelt. In 2017 consumeerden de Belgen ook minder. Al deze factoren leiden ertoe dat Carrefour België haar commerciële dynamiek moet versterken en haar kosten moet herzien.

 

Het bedrijf wil actief inzetten op de dienstverlening naar de klanten, op de uitbouw van het digitale luik, op verse en bioproducten en de huismerken, en haar lokale verankering verder ontwikkelen via lokale producenten en actoren. Om de competenties van de medewerkers en franchisepartners te versterken, investeert de retailer in de opleiding van haar teams, onder meer door de oprichting van een Digital Academy.

 

Winkelopeningen

Bovendien zal Carrefour België in 2018 meer dan dertig nieuwe Market-supermarkten en Express-buurtwinkels openen, en daarnaast ook zeventig e-commerce afhaalpunten. Ook zal het bedrijf investeren in prijszetting en logistiek. Precies om deze investeringen te kunnen realiseren, zijn kostenbesparingen noodzakelijk en moet de efficiëntie omhoog, klinkt het.

 

De directie bevestigt haar wens om de sociale gevolgen zoveel mogelijk te beperken en alle mogelijke alternatieve of begeleidende maatregelen te overwegen in overleg met de sociale partners. Carrefour stelt vandaag 11.500 mannen en vrouwen tewerk en baat in België 45 hypermarkten, 443 supermarkten, 296 buurtwinkels en 179 afhaalpunten uit.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Spar wil nu ook voet op Griekse bodem

19/03/2018

Spar International heeft zijn zinnen gezet op Griekenland als het volgende land om de voedingsmarkt te veroveren. Spar Hellas zal samenwerken met Asteras en Mesis om binnen de vier jaar meer dan 500 winkels op te zetten.

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

19/03/2018

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

Picnic bevestigt komst naar Duitsland

19/03/2018

Voor het weekend waren er geruchten opgedoken dat de Nederlandse online supermarkt Picnic testen uitvoerde in Duitsland. Dat nieuws is nu bevestigd door medeoprichter Michiel Muller.

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Back to top