Carrefour dreigt logistiek centrum in Nijvel te verliezen

Kuehne+Nagel, een logistieke onderaannemer voor Carrefour, wil zijn distributiecentrum in Nijvel sluiten. De spanningen lopen er hoog op, aangezien zo’n 550 banen op de helling staan.

 

Sluiting in 2022

Carrefour raakt zijn logistiek centrum voor verse en droge voeding in Nijvel wellicht kwijt. In 2005 gaf de supermarktgroep het distributiecentrum in onderaanneming aan de logistiekspecialist Kuehne+Nagel, maar die slaagt er niet in het magazijn winstgevend en efficiënt te krijgen. Volgend jaar moet de locatie daarom de deuren sluiten, zo heeft de directie beslist.


Kuehne+Nagel wil overschakelen naar een nationale organisatie, waarbij droge voeding vanuit het depot in Kontich (vroeger ook van Carrefour) en verse voeding vanuit Kampenhout worden beleverd. Het zou dan ook een collectief ontslag voor alle 549 personeelsleden betekenen. 

 

Personeel verklaart oorlog

Ook voor Carrefour ziet het er mogelijk niet goed uit: “zonder uitzicht op winstgevendheid kan de onderneming haar klant in de detailhandel niet langer blijven bedienen”, laat Kuehne+Nagel optekenen door VRT NWS. 


Het personeel en hun vakbonden reageren evenwel heftig op de aankondiging en verklaren de directie de oorlog. Een lijfwacht van de directie raakte al verwond. Inmiddels hebben de vakbonden de in- en uitgangen van het magazijn geblokkeerd, waardoor geen producten meer binnen of buiten kunnen en het werk goeddeels stil ligt. De vakbonden roepen ook de andere magazijnen tot staking op en willen dat er op politiek niveau wordt tussengekomen.