Carrefour: Kies zelf hoeveel je meer betaalt voor ‘faire’ melk | RetailDetail

Carrefour: Kies zelf hoeveel je meer betaalt voor ‘faire’ melk

Carrefour: Kies zelf hoeveel je meer betaalt voor ‘faire’ melk
Foto Carrefour

Naar Frans voorbeeld lanceert Carrefour melk van ‘Het merk van de consument’, een nieuw merk waarvan consumenten zelf de prijs hebben bepaald. De melk gaat 1,05 euro kosten, zodat boeren een grotere marge krijgen.

 

Coöperatieve Wie is de baas?

De afgelopen maanden mochten consumenten online de prijs bepalen van de melk door te stemmen voor een aantal criteria. Wilden ze de koeien vrij op de weide laten rondlopen? Mochten de boeren extra winst maken, meer dan de breakeven-prijs? Wat voor voeding gunden ze de koeien: liefst Belgisch voer, krijgen ze extra omega-3-vetzuren toegediend en wat met genetisch gemanipuleerd voedsel?

 

Uiteindelijk kwam de prijs uit op 1,05 euro voor een literbrik, heel wat meer dan de vastgelegde basisprijs van 68 cent per liter. Aan die prijs zouden melkveehouders break-even hebben gedraaid. De melk van het Carrefour Discount-merk kost nochtans maar half zoveel als de nieuwe melk van ‘Het merk van de consument’ en de huismerkmelk van Carrefour is ongeveer een kwart goedkoper.

 

De productie gebeurt door Inex en zo’n 175 landbouwers uit de buurt van Chimay leveren de melk. Zij krijgen 0,38 euro per liter. Vanaf volgende week is de melk te vinden in de Belgische supermarkten van Carrefour, maar de Franse retailer heeft geen exclusiviteit op de melk: initiatiefnemer Wie is de baas? is ook al in gesprek met andere retailers.

 

“De consument neemt het recht in eigen handen”

“De landbouwers krijgen een vaste prijs voor drie jaar”, zegt Sylviane Bockourt, in België verantwoordelijk voor de coöperatieve Wie is de baas?, in De Tijd. Boeren zijn daardoor minder afhankelijk van fluctuaties op de melkmarkt. 2017 was bijvoorbeeld een goed jaar, maar in voorgaande jaren zagen bedrijven zich “genoodzaakt over te schakelen op goedkopere voeding, of ze lieten de koeien op stal”. “Zo belandden ze in een vicieuze cirkel”, aldus Bockourt.

 

“We starten op kleine schaal en kunnen per week 100.000 liter produceren. Zo is het in Frankrijk ook begonnen. De consument neemt het recht in eigen handen. We creëren transparantie. De consument weet wat hij koopt”, meent Bockourt, die eerder topfuncties bekleedde bij Carrefour België, Colgate Palmolive in Azië en AB InBev.

 

In Frankrijk werd C’est qui le patron? al in 2016 gelanceerd, waar het op veel bijval kan rekenen. De melk ligt er nu in de rekken van Carrefour, Leclercq, Monoprix, Intermarché en Colruyt. Er zou al zo’n 30 miljoen liter melk zijn verkocht en het aanbod is inmiddels uitgebreid naar boter, appelsap, appelmoes, kaas en gehakt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie

16/03/2018

Wim Ballieu, de oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, verwacht dat we binnen 20 jaar geen vlees meer zullen eten. Hij zegt dat in de nasleep van de voorbije schandalen rond de vleesproductie.

Délifrance vervoegt het portfolio van FFC

15/03/2018

De voorbereidingen voor de overname van Délifrance Benelux door het Nederlandse Franchise Friendly Concepts zijn in volle gang. Vanaf 1 april neemt de franchiseorganisatie de masterfranchise van de Franse broodjesketen in de Benelux in beheer.

IKEA ontwikkelt nu ook een echte 'bug burger'

15/03/2018

SPACE10, het innovatielab van meubelgigant Ikea, komt voor de dag met een gezond alternatief voor de de klassieke hamburger. Het vlees wordt vervangen door rode biet en meelworm. Ook een 'dogless hotdog' zit in de pijplijn.

Back to top