Carrefour: Kies zelf hoeveel je meer betaalt voor ‘faire’ melk | RetailDetail

Carrefour: Kies zelf hoeveel je meer betaalt voor ‘faire’ melk

Carrefour: Kies zelf hoeveel je meer betaalt voor ‘faire’ melk
Foto Carrefour

Naar Frans voorbeeld lanceert Carrefour melk van ‘Het merk van de consument’, een nieuw merk waarvan consumenten zelf de prijs hebben bepaald. De melk gaat 1,05 euro kosten, zodat boeren een grotere marge krijgen.

 

Coöperatieve Wie is de baas?

De afgelopen maanden mochten consumenten online de prijs bepalen van de melk door te stemmen voor een aantal criteria. Wilden ze de koeien vrij op de weide laten rondlopen? Mochten de boeren extra winst maken, meer dan de breakeven-prijs? Wat voor voeding gunden ze de koeien: liefst Belgisch voer, krijgen ze extra omega-3-vetzuren toegediend en wat met genetisch gemanipuleerd voedsel?

 

Uiteindelijk kwam de prijs uit op 1,05 euro voor een literbrik, heel wat meer dan de vastgelegde basisprijs van 68 cent per liter. Aan die prijs zouden melkveehouders break-even hebben gedraaid. De melk van het Carrefour Discount-merk kost nochtans maar half zoveel als de nieuwe melk van ‘Het merk van de consument’ en de huismerkmelk van Carrefour is ongeveer een kwart goedkoper.

 

De productie gebeurt door Inex en zo’n 175 landbouwers uit de buurt van Chimay leveren de melk. Zij krijgen 0,38 euro per liter. Vanaf volgende week is de melk te vinden in de Belgische supermarkten van Carrefour, maar de Franse retailer heeft geen exclusiviteit op de melk: initiatiefnemer Wie is de baas? is ook al in gesprek met andere retailers.

 

“De consument neemt het recht in eigen handen”

“De landbouwers krijgen een vaste prijs voor drie jaar”, zegt Sylviane Bockourt, in België verantwoordelijk voor de coöperatieve Wie is de baas?, in De Tijd. Boeren zijn daardoor minder afhankelijk van fluctuaties op de melkmarkt. 2017 was bijvoorbeeld een goed jaar, maar in voorgaande jaren zagen bedrijven zich “genoodzaakt over te schakelen op goedkopere voeding, of ze lieten de koeien op stal”. “Zo belandden ze in een vicieuze cirkel”, aldus Bockourt.

 

“We starten op kleine schaal en kunnen per week 100.000 liter produceren. Zo is het in Frankrijk ook begonnen. De consument neemt het recht in eigen handen. We creëren transparantie. De consument weet wat hij koopt”, meent Bockourt, die eerder topfuncties bekleedde bij Carrefour België, Colgate Palmolive in Azië en AB InBev.

 

In Frankrijk werd C’est qui le patron? al in 2016 gelanceerd, waar het op veel bijval kan rekenen. De melk ligt er nu in de rekken van Carrefour, Leclercq, Monoprix, Intermarché en Colruyt. Er zou al zo’n 30 miljoen liter melk zijn verkocht en het aanbod is inmiddels uitgebreid naar boter, appelsap, appelmoes, kaas en gehakt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nieuw commercieel plan moet Makro reanimeren

18/06/2018

Met een professioneel assortiment en grote verpakkingen wil Makro meer consumenten vaker tot kopen verleiden. De retailer gaat ook lokale klanten beter bedienen. Maar de klok tikt: al eind 2019 moet de ommekeer zichtbaar zijn.  

Toch geen royale vertrekpremie voor ex-topman Carrefour

18/06/2018

Georges Plassat, de voormalige CEO van Carrefour, ziet af van de royale vertrekregeling die voor hem was voorzien. Hij doet dat onder druk van de publieke opinie.

Online supermarkt Wink.be stopt ermee

18/06/2018

De groep Louis Delhaize trekt de stekker uit zijn webshop Wink.be. De specialist voor online boodschappen kreeg sinds de start in 2013 nooit uitzicht op rentabiliteit.

Protocolakkoord voor transformatieplan bereikt bij Carrefour

15/06/2018

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord bereikt met de vakbonden voor het transformatieplan van de supermarktketen. Zo’n 250 jobs blijven alsnog gespaard.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Filet Pur: Met een buik vol angsten

15/06/2018

Waarin we onthullen wie de échte baas is van Carrefour Belgium, waarom gezond eten niet zo gezond is, hoe alcohol ons opbeurt en wat Jumbo nu eigenlijk van plan is. Niet geheel doorbakken hoor, dit weekoverzicht van RetailDetail Food!