Carrefour lanceert residuvrije peer

Carrefour lanceert residuvrije peer
Shutterstock

Carrefour pakt in zijn supermarkten uit met de eerste residuvrije peer in België. Die werd ook duurzaam gekweekt en bevat dus geen enkele vreemde stof, waardoor ze als volledig natuurlijk kan worden beschouwd.

Insecten en torenvalken

Om de peer volledig residuvrij te maken, werden chemische middelen vervangen door biologische middelen en insecten. Er werden zelfs torenvalken ingezet om de veldmuizen te vangen die de wortels van de fruitbomen beschadigen.

 

“De consument hecht steeds meer belang aan wat hij eet”, zegt Baptiste van Outryve van Carrefour. “Daarom zullen we de komende maanden enkel deze peer aanbieden in onze winkels. Dat tot ze op is. We verwachten dat we tot januari of februari de residuvrije peer kunnen verkopen. Daarna schakelen we weer over op andere peren.”

 

Bij de ontwikkeling van de peer koos Carrefour bewust voor de Conférence-peer, de populairste Belgische perensoort. Carrefour plantte vervolgens vijftig hectare aan peren, voornamelijk in de regio van Borgloon, maar ook in West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Wallonië.

 

Ook residuarme appels

Er werd daarbij samengewerkt met de fruittelers van de coöperatieve “New Green” en van “BelOrta”, de veiling van Borgloon. Zo wil het de Belgische perentelers, die het de voorbije jaren moeilijk hebben gehad met onder andere de Russische boycot, mee ondersteunen.

 

Naast het residuvrije en Belgische karakter, werd er ook extra aandacht besteed aan de duurzaamheid van het proces. Zo worden zoveel mogelijk peren afgenomen en naargelang de grootte apart verkocht of in bulk verpakt. De kleinste en lelijkste exemplaren worden dan weer tot een sap geperst, zodat de fruittelers zeker kunnen zijn dan vrijwel alle peren worden afgenomen.

 

Binnenkort verschijnen er ook nog twee residuarme appels in de winkelrekken bij Carrefour, die binnen drie jaar ook volledig residuvrij moeten zijn. Ook bij de appels werd met de Novajo en de Sweet Surprise gekozen voor twee soorten van Belgische oorsprong.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Colruyt en PepsiCo begraven de strijdbijl: weer Pepsi in de rekken

19/01/2018

Het vertrouwde assortiment van Pepsi en Lay’s komt weer in de rekken bij Colruyt. In november startte de keten een boycot tegen 29 producten van PepsiCo, omdat de merkproducent geen lagere prijzen wilde geven, maar de supermarktketen stopt daar nu mee.

Recordomzet voor BelOrta

19/01/2018

Groente- en fruitbedrijf BelOrta heeft in 2017 een recordomzet gehaald van 439 miljoen euro, een stijging van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Het volume steeg met 2,5% en nadert de 500 miljoen kilogram.

Aldi Nord en Aldi Süd werken samen voor dierenwelzijn

18/01/2018

Aldi Nord en Aldi Süd slaan de handen in elkaar voor een unieke samenwerking: de discountbroers lanceren samen een eigen keurmerk voor dierenwelzijn. Het label Fair & Gut start enkel in Duitsland en voor gevogelteproducten, maar wordt later uitgebreid.

Hoe weinig suiker is te weinig? Rewe test de limieten met chocoladepudding

18/01/2018

Hoe weinig suiker kan een mens verdragen? Dat test de Duitse supermarktketen Rewe met een klantenbevraging. Het wil het suikergehalte in huismerkproducten verlagen, maar de consument beslist zelf hoeveel.

Back to top