Carrefour mag franchisenemer niet uitzetten

Foto: Georges Hanna / Shutterstock.com

Carrefour raakt niet af van een verlieslatende franchisenemer in Schaarbeek: de supermarktgroep wil de samenwerking stopzetten en de winkel inlijven, maar de Brusselse rechtbank steekt daar (voorlopig) een stokje voor.

 

In het verzet tegen inlijving

De Carrefour Express in de Rogierlaan in Schaarbeek is het toneel geworden van een juridische strijd: eind juli wilde Carrefour de stekker trekken uit de samenwerking met de franchisenemers, maar de uitbaters verzetten zich. De vestiging stapelt al jarenlang de schulden op, naar verluidt eerst omwille van wegenwerken en vervolgens door de terroristische aanslagen in Brussel, en daarom ging de supermarktgroep over tot inlijving van de winkel.

 

Binnen de 48 uur hoorde de familie Chihaia de sleutels te overhandigen aan Carrefour, die het pand en de voorraden zou overnemen om de schuld te vereffenen. Leveringen werden ondertussen stopgezet. De franchisenemers lieten het er echter niet bij en stelden een spoedprocedure in bij de Brusselse rechtbank. Ze stelden voor om nieuwe leveringen voortaan meteen zelf te betalen en ondertussen ook maandelijks 3.500 euro af te lossen.

 

Het voorstel vond geen goedkeuring bij de franchisegever, die berekende dat de afbetalingen niet zouden voldoen om de volledige schuld terug te betalen voor het einde van de franchiseovereenkomst in 2021. Het moederbedrijf had het ook over een schending van de vertrouwensrelatie, zo bericht RTBF.

 

Voorlopig beschermd tegen Carrefour

Toch hebben de uitbaters nu voorlopige bescherming ontvangen tegen de schuldeiser, tot maximum 12 november. De grond van het geschil moet ondertussen via een gewone procedure aan de rechter worden voorgelegd. In tussentijd verbood de rechter Carrefour om de winkel terug te nemen, zolang de franchisenemer de geleverde goederen betaalt. Ook moet de familie Chihaia een plan voor de kwijtschelding van zijn schuld voorleggen. 

 

De eerste hoorzitting is gepland op 12 september. Als de franchisenemers ook dan in het gelijk worden gesteld, kan dit een precedent scheppen voor soortgelijke geschillen, die regelmatig voorkomen in de franchisesector.