Carrefour neemt Bio c’ Bon over

Bio c' Bon winkel in Parijs
Shutterstock.com

De beslissing is gevallen na een maandenlange overnamestrijd: Carrefour mag de Franse bioketen Bio c’ Bon overnemen en zal het bedrijf samenvoegen met So.bio, een gespecialiseerde keten die het sinds 2019 in handen heeft.

 

Vijf overnamekandidaten

De handelsrechtbank van Parijs heeft zopas het bod van Carrefour op de failliete bioketen Bio c’ Bon aanvaard. De retailgroep betaalt 115 miljoen euro voor de overname: daarvan is 60 miljoen euro voor de schuldeisers, 25 miljoen euro voor voorraden en de huurachterstand, 20 miljoen euro voor de bankschuld en 10 miljoen euro voor de kleine particuliere aandeelhouders, meldt LSA.
 

Carrefour wil de activiteiten van Bio c’ Bon samenvoegen met die van een andere bioketen die het in 2019 overnam: So.bio. Beide uithangborden blijven bestaan, zegt CEO Alexandre Bompard in een persmededeling: Bio c' Bon wordt het merk voor biologische stadswinkels, het uithangbord So.bio wordt voorbehouden voor grotere winkels in de periferie.
 

Bio c’ Bon is met zowat 115 winkels de op twee na grootste gespecialiseerde bioketen in Frankrijk, na Naturalia en Biocoop. De retailer heeft ook vier winkels in Brussel. Hoewel het met de markt voor biologische voeding erg goed gaat, raakte de retailer in financiële problemen door al te ambitieuze expansieplannen. Het bedrijf verleidde daarbij zo’n 3000 particulieren om te investeren in het winkelvastgoed maar werd veroordeeld om sommigen onder hen terug te betalen omdat het beloofde rendement van 7% niet kon worden behaald. Volgens Bio c’ Bon zelf had de omzet ook te lijden onder acties van de gele hesjes en de coronacrisis.
 

Er waren in totaal wel vijf overnamekandidaten voor het bedrijf: Carrefour haalde het van de familiegroep Zouari, die ook eigenaar is van diepvriesketen Picard, terwijl ook Casino interesse toonde via zijn bio-filiaal Naturalia. Ook bio-collega’s La Vie Claire en Biocoop waren in de running.