Carrefour sleept Albert Heijn voor de rechter om winkel in Lokeren

Shutterstock.com

Dat Albert Heijn amper twee jaar na het verplichte afstoten van een vestiging in Lokeren al terugkeert naar de Oost-Vlaamse stad, schiet concurrent Carrefour in het verkeerde keelgat: er volgt een rechtszaak.

 

Onverwachte comeback

Het is een opmerkelijk verhaal: toen Ahold en Delhaize hun voornemen tot fusie aankondigden, moesten ze van de Belgische concurrentiewaakhond dertien vestigingen afstoten, waaronder de Albert Heijn in Lokeren, in die tijd het grootste filiaal van de keten. Overnemer was Carrefour Belgium, dat de winkel ombouwde tot een Market.

 

Afgelopen zomer echter raakte bekend dat Albert Heijn zou terugkeren naar de stad, en een pand zou openen op amper tweehonderd meter van de vorige locatie. Onverwachte concurrentie dus voor die nieuwe Carrefour Market, en overigens ook voor de compleet verbouwde Delhaize iets verderop. Dat nieuws deed dan ook flink wat wenkbrauwen fronsen, en de Belgische Mededingingsautoriteit eiste een uitleg. Volgens AH is de comeback perfect in lijn met wat was afgesproken binnen de overeenkomst met de BMA. Er was destijds namelijk geen niet-concurrentiebeding afgesloten.

 

Daar lijkt Carrefour Belgium het dus niet mee eens. Het bedrijf heeft nu voor de rechtbank in Brussel een rechtszaak aangespannen tegen Ahold Delhaize, schrijft De Tijd.