Carrefour sluit ex-hypermarkt in Genk dan toch

De voormalige hypermarkt van Carrefour in Genk sluit dan toch de deuren
Foto: PhotoStock10 / Shutterstock.com

De voormalige hypermarkt van Carrefour in Genk sluit dan toch de deuren: ook als ‘gewone’ supermarkt blijkt de vestiging niet leefbaar. Minstens zestien jobs gaan daarbij verloren.

 

“Economisch niet leefbaar”

Er komt dan toch geen ‘happy ending’ voor de veelbesproken ex-hypermarkt van Carrefour in winkelcentrum Shopping 1 in Genk: de winkel sluit eind juni definitief de deuren. Daarmee komt een einde aan een hele saga rond de vestiging.

 

Al meer dan een jaar geleden was het de bedoeling dat de toenmalige hypermarkt zou sluiten, als onderdeel van het transformatieplan dat de verlieslatende hypermarkten van de Franse retailer moest aanpakken. De vakbonden verkregen echter dat de winkel zou worden omgebouwd tot een kleinere Carrefour Market.

 

Ook dat heeft niet mogen baten, zo raakt nu bekend: "De ligging was slecht, de huur te hoog en de concurrentie in de buurt is groter geworden", legt woordvoerder Marco Demerling uit aan De Tijd. De winkel was economisch niet leefbaar, luidt het besluit. 

 

Verhuurder eist 10.000 euro per dag

Dat de huur te hoog is, mag weliswaar niet verwonderen: verhuurder Wereldhave gaf vorige maand zelf toe dat Carrefour op dit moment nog de volle huurprijs voor het pand van 4.100 m² betaalt, terwijl de keten nog maar de helft van de oppervlakte gebruikt. Het huidige huurcontract loopt immers nog tot eind 2019.

 

Voor de leegstand van die overige vierkante meters sleept Wereldhave Carrefour nu zelfs voor de rechter. De vastgoedgroep wil de supermarktketen een dwangsom van 10.000 euro laten betalen per dag dat het pand (deels) leeg blijft. Ook dat kan een reden voor de plotse sluiting zijn.

 

De contracten van de 16 tijdelijke medewerkers in de winkel worden niet verlengd, de 26 vaste medewerkers kunnen in andere Carrefour-winkels in de buurt aan de slag of kunnen kiezen voor een vrijwillig vertrek. In dat laatste geval hebben ze recht op dezelfde vertrekpremie als ex-collega’s die het zinkende schip bij de omvorming tot Market al verlieten.