Carrefour straks in Canadese handen?

Robert Gregory Griffeth / Shutterstock.com

De Canadese supermarktgroep Alimentation Couche-Tard wil Carrefour overnemen. Er lopen al vriendschappelijke kennismakingsgesprekken, geven beide bedrijven toe.

 

Dubbel zo groot

Plukt een Canadese holding van buurtsupermarkten de Franse hypermarktgroep Carrefour van de beurs? Als het van hen afhangt wel: Couche-Tard heeft Carrefour-topman Alexandre Bompard al zover gekregen om verkennende gesprekken te voeren. Die zijn ook nog eens vriendschappelijk, benadrukken beide partijen. Het is de bedoeling dat ze onderling tot een akkoord komen.


Hoewel relatief onbekend in West-Europa, zijn de dromen van Couche-Tard lang niet uit de lucht gegrepen. De specialist vooral pompshops bij benzinestations is op de beurs immers zo’n 30 miljard euro, ruim dubbel zoveel als de 12,6 miljard euro beurswaarde van Carrefour. De groep heeft zich groot gemaakt met behulp van overnames, waaronder sinds het nieuwe millennium ook in de VS en Europa.

 

Grote overnamehonger

Op het Europese continent heeft Couche-Tard (letterlijk: laat naar bed) onder de formulenaam Circle K tankshops in onder meer de Scandinavische landen, Polen, de Balkan en Rusland. Met de overname van Carrefour zou het er nu ook heel wat andere retailformaten bij krijgen; meer bepaald 2.800 supermarkten en 703 hypermarkten. 


Voor de Canadezen zou het ook een plotse expansie naar Zuid-Amerika betekenen, aangezien Carrefour ook in Argentinië en Brazilië voet aan de grond heeft. Na verschillende mislukte overnames vorig jaar – Caltex in Australië en Speedway in de Verenigde Staten – heeft de laatslaper alvast grote honger. En niemand gaat graag met honger naar bed.