Carrefour wil betalen met vingerafdruk mogelijk maken

Carrefour wil betalen met vingerafdruk mogelijk maken
Shutterstock.com

Carrefour wil betalen met een simpele vingerafdruk mogelijk maken. Het is de volgende stap in het ‘My Finger’-project van de supermarktketen. De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit stelt zich echter ernstige vragen bij het hele project.

 

Getrouwheidskaart

Eerder dit jaar namen 800 klanten deel aan de eerste fase van het testproject, waarbij ze hun vingerafdruk lieten koppelen aan hun getrouwheidskaart. Bij het betalen moesten ze die kaart dan ook niet meer laten scannen; een druk op de vingerafdruklezer was voldoende.

 

Carrefour is nu volop bezig met de voorbereiding van deel twee van de test: het echt betalen met de vingerafdruk. Dat zou volgens Business AM begin volgend jaar plaatsvinden in een Brusselse winkel. "Daarover is nog niets beslist", reageert een woordvoerster van Carrefour aan BRUZZ. "Waar en wanneer we dit uitproberen, kunnen we nu nog niet zeggen. Betalen met MyFinger is uiteindelijk wel de bedoeling."

 

Wat met de privacy?

Carrefour maakt zich sterk dat de test de Europese GDPR-wetgeving volledig zal naleven. Na de eerste fase van het project met de getrouwheidskaart werden de verzamelde persoonsgegevens vernietigd.

 

Dat stelt echter niet iedereen gerust: de wetgeving rond de verzameling en verwerking van biometrische persoonsgegevens is erg streng en het is dan ook geen verrassing dat de privacywaakhond nu aankondigt dat hij contact zal opnemen met de winkelketen."Gelet op de gevoeligheid van de verwerking van biometrische gegevens, heeft de GBA besloten Carrefour te contacteren om meer informatie over dit project te krijgen", luidt het. De belangrijkste vraag die de GBA zich stelt is of de verwerking van biometrische gegevens voor een betaalsysteem wel proportioneel is.