Carrefour-winkels in Genk en Belle-Île (Luik) blijven toch open | RetailDetail

Carrefour-winkels in Genk en Belle-Île (Luik) blijven toch open

Carrefour-winkels in Genk en Belle-Île (Luik) blijven toch open
Foto: Shutterstock

De Carrefour-winkels van Genk en Belle-Île (Luik) kunnen wellicht toch openblijven, ondanks eerdere berichten dat de vestigingen volgens het Transformatieplan moesten sluiten. Er zou ook meer tewerkstelling kunnen behouden worden in vier andere winkels.

 

Hypermarkten worden gereduceerd tot supermarkten

Hoewel de directie van Carrefour België in  haar herstructureringsaankondigingen van eind januari de sluiting van de hypermarkten van Genk en Belle-Île voorzag, zegt de directie nu bereid te zijn om de vestigingen toch open te houden. Ze zullen dan het statuut van een geïntegreerde supermarkt krijgen, met het daarbijhorende format en arbeids- en loonvoorwaarden. De winkels zullen ook verkleinen.

 

Er zullen ook minder jobs verloren gaan dan eerst voorzien in de winkels van Westerlo, Brugge St-Kruis, Haine-St-Pierre en Turnhout. Al moet daarvoor wel eerst nog een akkoord worden bereikt tussen de directie en de vakbonden, ook over de andere elementen van het transformatieplan, waarschuwt de directie. Mogelijk wil Carrefour dit goede nieuws dus gaan gebruiken als de drukkingsmiddel ten opzichte van de vakbonden, om er een nieuwe werkorganisatie voor de Hypermarkten Carrefour door te krijgen. De supermarktketen wil van de bijzondere voorwaarden - met hogere loonkost - af die medewerkers vandaag in de hypermarkten krijgen. 

 

Het gaat nu de bedreigde hypermarkten uitbaten als supermarkten en ze ook in oppervlakte verkleinen. Zo wordt de vestiging van Belle-Île in Luik, mits akkoord van de uitbater van het winkelcentrum, verkleind van hypermarkt tot supermarkt. Ook de Carrefour-hypermarkt in Genk wacht hetzelfde lot, althans tot het einde van het huurcontract in december 2019. Daarna wordt opnieuw bekeken wat er met de vestiging gebeurt.

 

De hypermarkten van Westerlo, Brugge St-Kruis en Haine-St-Pierre worden eveneens supermarkten, maar blijven wel extra groot qua oppervlakte "om zo meer services aan de klanten te kunnen bieden en de impact op het personeel te kunnen beperken", klinkt het. De winkeloppervlakte van de Hypermarkt Carrefour van Turnhout vermindert zelfs helemaal niet, maar wel hoopt Carrefour daar een of meerdere partners te vinden om mee hun intrek te nemen in de winkel.  

 

Carrefour zit op 24 april samen met de vakbonden om deze maatregelen verder met hen te bespreken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Bio-Planet opent eerste stadswinkel in Antwerpen

26/04/2018

Ook Bio-Planet springt nu op de kar van de stadswinkel. De bioketen van Colruyt Group opent binnenkort haar eerste winkel in het hartje van Antwerpen en brengt zo haar bioproducten meer binnen het bereik van mensen zonder wagen.

Sociaal akkoord bij Carrefour in Frankrijk

26/04/2018

Terwijl bij Carrefour België bonden en directie deze week een eerste keer rond de tafel hebben gezeten, is er in Frankrijk al een akkoord getekend over het sociaal plan en de vrijwillige vertrekkers.

Spontane stakingen bij 79 Belgische supermarkten Lidl

26/04/2018

Over het hele land braken woensdag spontane stakingen uit bij Lidl. De medewerkers noemen de werkdruk te hoog en legden het werk neer nadat overleg met de directie op niks uitliep. 79 winkels hielden de deuren dicht. 

Met Shukr mikt Tiense Suiker op Arabische gemeenschap

26/04/2018

De Tiense Suikerraffinaderij speelt met een nieuw merk in op de toenemende diversiteit in de samenleving: Shukr wordt in eerste instantie gelanceerd in het gespecialiseerde kanaal van de etnische winkels. Mogelijk volgen supermarkten later.

Carrefour en Système U onderhandelen over samenwerking

25/04/2018

Carrefour en Système U bespreken de mogelijkheid een alliantie te sluiten, die beide bedrijven de komende vijf jaar betere aankoopprijzen bij producenten moet opleveren. Système U werkt nochtans al lang samen met Carrefour-concurrent Auchan.

“Duurdere chocolade mag geen taboe zijn”

25/04/2018

De verkoop van fairtradeproducten in ons land blijft stijgen, vooral voor chocolade. Dat is ook nodig, want die sector staat voor grote uitdagingen. “Chocolade zal niet verdwijnen, maar de cacaoprijs moet hoger.”