Categorie lactosevrij kent aanhoudende groei

Categorie lactosevrij kent aanhoudende groei
Shutterstock

De markt van lactosevrije producten blijft aanhoudend groeien. De consument ziet deze producten steeds vaker als bewuste keuze voor gezond leven. Hierdoor verschuift dit onderdeel van de categorie glutenvrij, suikervrij en healthfood van niche naar mainstream. 

Consument kiest vanuit gezondheid

Lactosevrij ontwikkelt zich in hoog tempo tot een keuze voor de gezondheidsbewuste consument. Dat kwam toch voren naar tijdens de Free From/Functional Food Expo, die gisteren en vandaag plaatsvindt. Op de vierde vakbeurs, die ditmaal wordt gehouden in RAI Amsterdam, zijn innovaties te zien in lactosevrij, glutenvrij en trends in het health & vital food-segment.

 

"De groei van de  lactosevrije en zuivelvrije markt wordt met name gedreven door de factor 'healthy lifestyle'. In Groot Brittannië gebruikt momenteel zo’n 12 procent van de consumenten geen producten met lactose, waarvan 6 procent dat niet doet omdat zij lactosevrij als gezonder beschouwen. En niet omdat zij een lactose-intolerantie of allergie hebben", stelt David Jago, directeur Innovation en Insight van marktonderzoekbureau Mintel.

 

"Ik zie in de toekomst kansen in het ontwikkelen van nieuwe producten als alternatief voor zuivelproducten, zoals kaas en desserts. Smaak is hierbij de belangrijkste aankoopfactor. Amandelen en kokosnoot worden de nieuwe vervangers van soja", voorspelt Jago. 

 

Finland voorloper in lactosevrij

Met name West- en Oost-Europa en Latijns Amerika stuwen de groei van de lactosevrij markt. "Die zal naar verwachting toenemen van momenteel 6 procent naar 11 en 10 procent in 2020", zo verwacht Jose Roseboom, senior marketing communications manager van DSM Food Specialties.

 

"In Finland bijvoorbeeld vormen lactosevrije producten een mainstreamsegment, dat breed verkrijgbaar is in supermarkten en restaurants. Ook in Colombia zien we deze trend. In andere landen daarentegen moet deze markt nog worden ontwikkeld”, aldus Roseboom.

 

Food Blogger Convention: samenwerken met foodmerken

Tijdens de beurs ging ook voor de eerste maal het European Food Blogger Convention van start. Meer dan 300 bloggers uit heel Europa belichtten het assortiment 'free from'-producten en ontvingen informatie over innovaties en nieuwe technologieën.

 

"Foodbloggers zijn voor voedingsfabrikanten een groeiende en in toenemende mate bepalende factor om een merk bij de consument onder de aandacht te brengen", vertelt mede-organisator en blogger Carlijn Bröring. "Sommige foodbloggers hebben meer dan honderdduizend volgers. Zij kunnen een positieve invloed uitoefenen op nieuw gelanceerde en bestaande foodmerken."

 

"Foodmerken werken steeds meer samen met bloggers om een online community rond hun merken te creëreren en hen van hieuws en informate te voorzien. Ook media werken steeds meer samen met bloggers. Daarom is er een sterke behoefte aan een platform voor kennis en contacten."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top