Champagneboeren bijten in het zand tegen Aldi | RetailDetail

Champagneboeren bijten in het zand tegen Aldi

Champagneboeren bijten in het zand tegen Aldi

De Duitse discounter Aldi lijkt aan het langste eind te trekken in zijn jarenlange strijd met de Franse champagneboeren rond “champagnesorbet”. Het Europese Hof van Justitie noemt die immers geen inbreuk op de “beschermde oorsprongsbenaming”.

 

Verrassende uitspraak

Mag Aldi zijn champagnesorbet onder die naam op de markt brengen? Nee, zo vindt het machtige Interprofessionele Comité van de Champagnewijnen: Aldi zou het luxe-imago van champagne misbruiken, terwijl er maar 12% van de ‘godendrank’ in verwerkt is. En bovendien treedt de discounter de “beschermde oorsprongsbenaming” met de voeten. Het is die “appellation d’origine protégée” die er bijvoorbeeld voor zorgt dat mousserende wijnen die niet in de Champagnestreek worden vervaardigd, niet onder de naam “champagne” mogen worden verkocht (maar bijvoorbeeld wel als cava, sekt, prosecco of crémant).

 

Omdat het geschil een Europese dimensie heeft, won het Duitse Bundesgerichtshof advies in bij het Europese Hof van Justitie. Daar leken de Fransen het pleit te gaan winnen: de voorbije zomer stelde de adviseur namelijk dat Aldi onterecht gebruik maakte van het luxe-imago van champagne. Doorgaans volgen de rechters het oordeel van de adviseur.

 

Maar toch krijgt de Duitse discounter nu gelijk: het Hof vindt namelijk dat “de hoeveelheid champagne in de sorbet een belangrijk criterium” is “maar niet voldoende”. Zolang de sorbet dus maar naar champagne smaakt. Het is nu aan de Duitse rechter om te oordelen of de sorbet van Aldi al dan niet naar champagne smaakt...

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Jumbo maakt werk van vastgoed in België

23/03/2018

Dat Jumbo zijn oog heeft laten vallen op België is al lang geen geheim meer. Nu heeft de Nederlandse supermarktketen een vacature openstaan voor een persoon die kan helpen met de zoektocht naar gepaste locaties.

Filet Pur: Een défilé van goede bedoelingen

23/03/2018

Een week waarin foodretailers zich van hun àller-àllerbeste kant lieten zien. Stuk voor stuk. Echt waar. Enfin, op enkele uitzonderingen na. Kom alles te weten in het vrolijke overzicht van RetailDetail Food!

Spadel groeit dankzij Bulgaarse overname

23/03/2018

Drankenproducent Spadel is vorig jaar fors gegroeid, maar dat was vrijwel enkel te danken aan de overname van het Bulgaarse Devin. Wordt dat niet in rekening genomen, dan was er nog amper sprake van groei.

Veranderingen op til bij Whole Foods

23/03/2018

De overname van Whole Foods door Amazon begint stilaan een aantal veranderingen op te leveren bij de supermarktketen. Zo wil Amazon het Prime-systeem doortrekken naar de winkels. Ondertussen verdwijnen er ook heel wat leidinggevenden bij het bedrijf.

Carrefour toont allergenen in app

22/03/2018

Carrefour heeft een extra functie toegevoegd aan zijn app: gebruikers kunnen voortaan producten scannen om meer informatie te krijgen over allergenen, zodat ze beter kunnen inschatten of er mogelijk problemen mee zijn.

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Back to top