Chef-loos Würst hangt de pannen aan de haak

Een Würst-schotel
Foto: wurstdogs.be

'Haute dog'-keten Würst kan de eindjes niet meer aan elkaar knopen: het geesteskind van tv-chef Jeroen Meus heeft zijn winkels gesloten. Leuven zou mogelijk nog terug kunnen opstarten, voor Antwerpen en Gent is het waarschijnlijk einde verhaal.

 

Foodtruck rijdt verder

Toch zou het niet gaan om een faillissement: het management zou de Antwerpse en Gentse winkel willen sluiten, maar verdergaan met Leuven. Daarnaast zou ook de foodtruck rendabel zijn en dus mogen blijven, en wordt er hoopvol gekeken naar drukke locaties in stations. 

 

In de marge van de berichten over de sluiting raakte ook bekend dat Meus al in januari 2017 was opgestapt als zaakvoerder en inmiddels ook zijn aandelen allemaal zou hebben verkocht. 

 

Perfect recept voor trendy keten

Meus startte met zijn hotdogketen in 2015 en oogstte in het begin veel succes. "Hij zat dan ook precies op de juiste trend", weet ook RetailDetail-stichter Jorg Snoeck: van een alledaags product iets bijzonders (en duurs) maken. Waar het dan toch fout liep? "Winkeltje spelen is niet zo gemakkelijk," meent onze retailkenner: "ondernemen doe je namelijk 24 uur op 24, het is niet iets dat je er als BV gewoon als bijgerecht kan bijnemen."

 

Later kwamen er ook vestigingen in Antwerpen, Gent en Hasselt open, al was die laatste sowieso maar gepland als pop-up. Ook de andere twee vestigingen blijken nu maar een korte houdbaarheidsdatum te hebben gehad.

 

"Ook gevaar voor soortgelijke ketens"

Ook al had Meus zijn recept perfect uitgekiend om te slagen, toch is de sector van 'opgewaardeerde alledaagse gerechten' er een gevaarlijke. Dat beweert althans Gert Laurijssen van Foodservice Alliance in De Morgen: hij ziet dat er een grens is aan wat mensen voor zulke producten willen betalen, maar dat ze er toch wel veel van terug verwachten. Met name personeelskosten zijn in zulke concepten een potentieel gevaar, zegt de foodservicekenner.

 

In één adem waarschuwt hij ook ketens als het Frites Atelier van Sergio Herman, Otomat of Ellis Burger, die hetzelfde pad bewandelden met respectievelijk frieten, pizza's en hamburgers: "Als je je personeelskosten niet onder controle krijgt, zijn het bubbels die op termijn gedoemd zijn om te barsten."