Chef in supermarktslijterij wordt verplicht | RetailDetail

Chef in supermarktslijterij wordt verplicht

Chef in supermarktslijterij wordt verplicht

Supermarkten worden verplicht om een chef in de slijterij te hebben. Supermarkten overtreden de Drank- en Horecawet wanneer dit niet het geval is, besliste de hoogste bestuursrechter van de Raad van State na drie hogerberoepszaken.

Steeds toezicht op verkoop moet

De Slijtersunie had de zaak aangespannen tegen de gemeenten Sint-Oedenrode, Someren en Schijndel: de belangenvereniging wilde dat deze Brabantse gemeenten in actie zouden komen tegen de drie slijterijafdelingen in de lokale supermarkten. De Slijterunie stelde dat er in deze slijterijen geen structureel toezicht op de verkoop is, hoewel dat volgens de Drank- en Horecawet verplicht is. De burgemeesters van de gemeenten hadden de verzoeken van de Slijtersunie afgewezen, omdat volgens hen de supermarkt en de slijterij samen één 'inrichting' vormen.

 

Volgens de Drank- en Horecawet moet in een 'inrichting' tijdens openingstijden een leidinggevende aanwezig zijn, maar volgens de interpretatie van de burgemeesters was het voldoende dat een leidinggevende in de supermarkt aanwezig is. Deze hoeft niet permanent aanwezig te zijn in de slijterij zelf, stelden de burgemeesters, de supermarkten en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel eerder. Dit is echter naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak niet het geval.

 

De uitspraken hebben tot gevolg dat er altijd een chef aanwezig moet zijn in de slijterij in een supermarkt of in de ruimten die daarbij horen. Hiermee krijgen supermarktslijterijen dezelfde verplichting als zelfstandige slijterswinkels. Tegen de uitspraken is geen hoger beroep mogelijk, aldus een bericht van de Raad van State.

 

De rechtbank Oost-Brabant oordeelde vorig jaar al in drie afzonderlijke uitspraken dat de supermarkten de Drank- en Horecawet wel overtreden. De burgemeesters, supermarkten en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel kwamen tegen deze uitspraken in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Coca-Cola groeit dankzij Light en Zero

25/04/2018

In zijn eerste kwartaal noteerde Coca-Cola een omzetdaling met 16%, maar dat is voor de frisdrankenproducent nog steeds beter dan verwacht. Op eigen kracht verhoogt Coca-Cola de omzet met 5%, onder meer door de herlancering van zijn suikervrije drankjes.

Carrefour België rondt kaap van 300 Express-winkels

24/04/2018

Morgenavond opent Carrefour zijn 300ste Express-winkel in België, nummer 92 alweer in de Brusselse regio. Dat is een belangrijke mijlpaal voor de winkelketen, die in de nieuwe Express ook zijn herwerkt winkelconcept voor doorgaande klanten lanceert.

Albert Heijn test ‘rustig-aan-kassa’

24/04/2018

Albert Heijn heeft een proefproject opgestart met een ‘rustig-aan-kassa’. De supermarktketen geeft daarmee gehoor aan de verzuchtingen van klanten die net niét snel willen winkelen en graag tijd maken voor een praatje aan de kassa.

Mayonaisemerk Hellmann’s opent eigen deli in Antwerpen

23/04/2018

Op de Antwerpse Grote Markt heeft Unilever voor haar sauzenmerk Hellmann’s een deli in New Yorkse stijl geopend. De broodjes- en burgerbar “Richard’s by Hellmann’s” is wel slechts een pop-up, die zes weken open blijft.

Nestlé is de vier vingers van KitKat kwijt

23/04/2018

De vier ‘vingers’ van de chocoladereep KitKat zijn niet typisch genoeg om Nestlé het alleenrecht ervoor toe te kennen. Het Europees Gerechtshof beslecht zo een lange juridische strijd tussen KitKat en Leo.

Picnic bouwt distributiecentrum vlakbij België

23/04/2018

Vorige week nog maakte Picnic bekend zijn service uit te breiden naar twee nieuwe Noord-Brabantse steden; vandaag kondigt de online supermarkt de bouw van een distributiecentrum in Eindhoven aan. Het magazijn moet in mei al operationeel zijn.