Chef in supermarktslijterij wordt verplicht | RetailDetail

Chef in supermarktslijterij wordt verplicht

Chef in supermarktslijterij wordt verplicht

Supermarkten worden verplicht om een chef in de slijterij te hebben. Supermarkten overtreden de Drank- en Horecawet wanneer dit niet het geval is, besliste de hoogste bestuursrechter van de Raad van State na drie hogerberoepszaken.

Steeds toezicht op verkoop moet

De Slijtersunie had de zaak aangespannen tegen de gemeenten Sint-Oedenrode, Someren en Schijndel: de belangenvereniging wilde dat deze Brabantse gemeenten in actie zouden komen tegen de drie slijterijafdelingen in de lokale supermarkten. De Slijterunie stelde dat er in deze slijterijen geen structureel toezicht op de verkoop is, hoewel dat volgens de Drank- en Horecawet verplicht is. De burgemeesters van de gemeenten hadden de verzoeken van de Slijtersunie afgewezen, omdat volgens hen de supermarkt en de slijterij samen één 'inrichting' vormen.

 

Volgens de Drank- en Horecawet moet in een 'inrichting' tijdens openingstijden een leidinggevende aanwezig zijn, maar volgens de interpretatie van de burgemeesters was het voldoende dat een leidinggevende in de supermarkt aanwezig is. Deze hoeft niet permanent aanwezig te zijn in de slijterij zelf, stelden de burgemeesters, de supermarkten en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel eerder. Dit is echter naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak niet het geval.

 

De uitspraken hebben tot gevolg dat er altijd een chef aanwezig moet zijn in de slijterij in een supermarkt of in de ruimten die daarbij horen. Hiermee krijgen supermarktslijterijen dezelfde verplichting als zelfstandige slijterswinkels. Tegen de uitspraken is geen hoger beroep mogelijk, aldus een bericht van de Raad van State.

 

De rechtbank Oost-Brabant oordeelde vorig jaar al in drie afzonderlijke uitspraken dat de supermarkten de Drank- en Horecawet wel overtreden. De burgemeesters, supermarkten en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel kwamen tegen deze uitspraken in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".