Chocolade bedreigd door smeltgevaar bij Delhaize

Chocolade bedreigd door smeltgevaar bij Delhaize
Foto: Shutterstock

Er dreigt chocoladeschaarste door de aanhoudende hitte: in de koekjesafdeling van Delhaize worden klanten gewaarschuwd voor leveringsproblemen. Het is te warm voor het snoepgoed: het smelt in de vrachtwagens.

 

Vrachtwagens worden te warm in files

In sommige supermarkten van Delhaize vinden klanten de mededeling dat de distributeur “geen 100 procent kwaliteit” meer kan garanderen voor nieuwe leveringen van chocolade en producten waar chocolade in zit. De rekken zijn in een aantal vestigingen zelfs leeg. De schuldige is de aanhoudende hitte: "Onze winkels zijn koel genoeg, maar onze vrachtwagens niet", reageert woordvoerder Roel Dekelver bij VRT NWS. Chocolade wordt traditioneel niet in gekoelde vrachtwagens vervoerd, waardoor “het te warm kan worden in de vrachtwagens tijdens het transport, zeker als die in een onverwachte file terechtkomen”, klinkt het. 

 

Nieuwe leveringen worden voorlopig uitgesteld. Met de bestaande voorraad in de winkels is er daarentegen geen probleem, want daar is het wel koel genoeg. “Kwaliteit staat voor ons voorop. Als we dat niet meer kunnen waarmaken, wachten we liever even met leveren”, luidt de redenering.

 

Draaiboek voor warme en koude winkels

Ook de concurrentie heeft het moeilijk om chocolade intact te leveren, maar het leidt er vooralsnog niet tot leveringsproblemen. Bij Colruyt wordt een draaiboek voor temperatuurgevoelige producten zorgvuldig gevolgd, waarbij de keten ook rekening houdt met “warmere en koudere winkels”. In warmere winkels wordt chocolade in kleinere hoeveelheden geleverd. Bovendien gaat de chocolade als laatste in en als eerste uit de vrachtwagen, om smeltgevaar te vermijden.

 

Carrefour levert smeltgevoelige producten dan weer vroeg in de ochtend, wanneer het nog koel genoeg is. Ook is er in de zomermaanden sowieso minder vraag naar chocolade. Niettemin kijken de retailers alvast hoopvol uit naar koelere dagen.