Chocoladeoorlog beslecht: Ritter Sport wint zaak tegen Milka

Tabletten chocolade van Ritter Sport
Foto: Shutterstock.com

Na tien jaar van juridische strijd is het nu beslist: de Duitse chocoladeproducent Ritter Sport is de enige die vierkante chocoladetabletten mag verkopen, heeft een rechter beslist. Concurrent Milka bijt in het stof.

 

Kan je een vorm patenteren?

Al sinds 1932 produceert Ritter Sport vierkante chocoladetabletten, omdat die makkelijk in een jaszak zouden passen zonder te breken. Een patent op die vorm nam het merk pas in 1993. Toch besloot concurrent Milka in 2010 ook een vierkante chocoladetablet op de markt te brengen, en daar kwam een rechtszaak van. 

 

Aanvankelijk verloor Ritter Sport de zaak: een rechter oordeelde in 2016 dat je geen patent kan nemen op de vorm van een product, tenzij die een bijzondere artistieke waarde zou hebben en zo een prijsverschil zou verantwoorden. Het vierkantechocolademerk ging in beroep en kreeg gelijk in 2018, waarop Milka opnieuw naar de rechter stapte. Dat blijkt nu tevergeefs, want het hooggerechtshof in Karlsruhe geeft nu toch Ritter Sport gelijk: Milka moet zijn vierkante tabletten uit de winkelrekken halen.

 

Deze chocoladeoorlog doet denken aan een eerdere rechtszaak, tussen KitKat en Leo. Ook dat dispuut ging over de vorm van het product: Nestlé had in 2006 een patent verkregen op de vier vingers van KitKat, en daar was Leo-producent Mondelez (tevens eigenaar van Milka) niet mee opgezet. Het Europese Hof van Justitie oordeelde in 2018 dat de vorm van KitKat niet echt onderscheidend was: uit een consumentenonderzoek was gebleken dat het specifieke design van de reep niet in alle Europese landen wordt geassocieerd met het merk. Nestlé gaf toen aan dat het toch de strijd niet zou opgeven, maar meer nieuws over deze zaak is er sindsdien niet meer gehoord…