ChristenUnie: "Eigen producten eerst!"

Voorrang voor Nederlandse producten in de supermarkt
Voorrang voor Nederlandse producten in de supermarkt

ChristenUnie wil dat supermarkten in Nederland geproduceerd voedsel voorrang geven. Ons land importeert immers veel voedsel, vooral vanwege de prijs, terwijl veel Nederlandse voedingsproducten geëxporteerd worden.

 

Import en het milieu

"Import is slecht voor de Nederlandse boeren, maar ook voor het milieu", zegt Kamerlid Carla Dik-Faber in het AD. Zij wil dat partijgenoot en landbouwminister Carola Schouten harde afspraken maakt met supermarkten om producten uit eigen land te promoten. "Nederlandse producten, met hoge kwaliteit, worden geëxporteerd", redeneert Dik-Faber. "Ondertussen importeren we voedsel uit landen waarvan we vaak geen idee hebben hoe het zit met de standaarden voor milieu en dierenwelzijn." ChristenUnie wil deze import flink beperken. Dik-Faber wil een officiële erkenning van regioproducten in Nederland, die dan een prominente plek krijgen in de supermarkten. 

 

Streekproducten hebben een luxueus imago en zijn relatief duur, schetst Dik-Faber het probleem. Nochtans zou uit onderzoek van het Voedingscentrum blijken dat een Schijf van Vijf-maaltijd met regionaal geproduceerde seizoen producten zelfs 50 cent goedkoper is. 

 

Bovendien wil Dik-Faber dat de etikettering van producten verandert. Het etiket zou duidelijk moeten aangeven wie de producent is, waar deze produceert en welke prijs de boer ontving. "Dan pas maakt de consument een weloverwogen keus voor het schap" aldus het Kamerlid. Daarvoor is een Europese regelwijziging nodig, en of Brussel happig zou zijn op de andere voorstellen is ook nog maar de vraag...