Coöperatieve supermarkten vinden weg naar Frankrijk

Coöperatieve supermarkten vinden weg naar Frankrijk

In Frankrijk staan er verschillende projecten op til rond coöperatieve supermarkten, waarbij klanten kunnen meehelpen in de winkels om zo lagere prijzen te krijgen. Het concept is al redelijk populair in de Verenigde Staten.

 

Arbeidskost terugdringen

Momenteel wordt er al gewerkt aan drie projecten in Frankrijk, in Parijs, Lille en Toulouse. Ook in Marseille en Lyon wordt er werk gemaakt van een coöperatieve supermarkt. In zo’n supermarkt werken aandeelhouders en vrijwilligers samen om de prijzen van de producten lager te houden dan bij de concurrentie. Mensen die deelnemen aan het project moeten zo drie tot vier uur per maand werken in de winkel, waardoor de arbeidskost met 75 procent kan teruggebracht worden.

 

Het project in Parijs, dat de naam La Louve kreeg en een idee is van twee Amerikaanse ondernemers, staat al het verst. Er werd al een huurcontract getekend voor een pand van 1.500 vierkante meter en ongeveer 1.500 mensen hebben al ingetekend om deel te nemen aan het project. De supermarkt zou deze zomer zijn deuren openen.

 

Het project in Lille zal ten vroegste in 2017 van start gaan, aangezien er momenteel nog maar 70 mensen hebben ingetekend. Er zijn minstens 1.000 deelnemers nodig om de supermarkt te openen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Analyse: Bompard maakt slechts een beetje komaf met taboes bij Carrefour

23/01/2018

Carrefour-CEO Alexandre Bompard wond er geen doekjes om tijdens de presentatie van zijn transformatieplan: de groep staat voor een culturele omwenteling. Daarbij moeten alle taboes van tafel. Echte verrassingen blijven echter uit en over België is er voorlopig geen nieuws…

Carrefour schrapt duizenden jobs ten voordele van e-commerce

23/01/2018

De Franse hypermarktgroep Carrefour gaat enkele duizenden werknemers op straat zetten, kondigde CEO Alexandre Bompard vandaag aan. Dankzij een nieuw transformatieplan, met nadruk op e-commerce, wil Carrefour "wereldleider in voedseltransitie" worden.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zo hard groeit Amazon in food

22/01/2018

E-commerce vertegenwoordigt nog steeds een beperkt aandeel in de foodverkopen, maar de Amerikaanse én Europese groeicijfers van Amazon voor het jaar 2017 ogen bepaald indrukwekkend. Is het kantelpunt nabij?

Amazon opent eerste winkel zonder kassa’s voor grote publiek

22/01/2018

Amazon opent vandaag in Seattle, nabij zijn hoofdkantoor, de eerste winkel zonder kassa’s voor het grote publiek. Het was al langer bezig met een test bij het eigen personeel, maar nu krijgt dus iedereen toegang.

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Back to top