Coöperatieve supermarkten vinden weg naar Frankrijk

Coöperatieve supermarkten vinden weg naar Frankrijk

In Frankrijk staan er verschillende projecten op til rond coöperatieve supermarkten, waarbij klanten kunnen meehelpen in de winkels om zo lagere prijzen te krijgen. Het concept is al redelijk populair in de Verenigde Staten.

 

Arbeidskost terugdringen

Momenteel wordt er al gewerkt aan drie projecten in Frankrijk, in Parijs, Lille en Toulouse. Ook in Marseille en Lyon wordt er werk gemaakt van een coöperatieve supermarkt. In zo’n supermarkt werken aandeelhouders en vrijwilligers samen om de prijzen van de producten lager te houden dan bij de concurrentie. Mensen die deelnemen aan het project moeten zo drie tot vier uur per maand werken in de winkel, waardoor de arbeidskost met 75 procent kan teruggebracht worden.

 

Het project in Parijs, dat de naam La Louve kreeg en een idee is van twee Amerikaanse ondernemers, staat al het verst. Er werd al een huurcontract getekend voor een pand van 1.500 vierkante meter en ongeveer 1.500 mensen hebben al ingetekend om deel te nemen aan het project. De supermarkt zou deze zomer zijn deuren openen.

 

Het project in Lille zal ten vroegste in 2017 van start gaan, aangezien er momenteel nog maar 70 mensen hebben ingetekend. Er zijn minstens 1.000 deelnemers nodig om de supermarkt te openen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

François-Melchior de Polignac weg bij Carrefour Belgium

22/09/2017

De redactie verneemt dat de CEO van Carrefour Belgium het bedrijf verlaat. Guillaume de Colonges, zopas benoemd tot directeur exécutif Europe du Nord et de l’Est, zal rechtstreeks de directie van Carrefour Belgium op zich nemen. 

Louis Delhaize lanceert huismerk ‘Louis’

22/09/2017

In het groeiende segment van buurtwinkels en petrolshops zet Delfood meer dan ooit in op differentiatie. Het nieuwe huismerk Louis wil een merk op mensenmaat zijn, met een uitgesproken Belgisch karakter. 

Back to top