Coca-Cola moet terug leveren aan Intermarché

Coca-Cola terug in de schappen van Intermarché
Shutterstock.com

De handelsrechtbank van Parijs heeft in kort geding beslist dat Coca-Cola zijn leveringen aan Intermarché onmiddellijk moet hervatten. De drankengigant had die stopgezet na een conflict met de supermarktketen over het gamma.

 

Dwangsom

Begin januari stopte de drankenproducent de levering van de merken Coca-Cola, Fanta, Sprite, Fuzetea, Honest, Tropico, Caprisun en Monster aan Intermarché en Netto. De Franse retailers hadden laten verstaan in de toekomst minder cola en andere gesuikerde dranken te willen afnemen, ten gunste van gezondere (en meer lokale) dranken. Dat was kennelijk niet naar de zin van de Amerikaanse drankengigant, die daarop eenzijdig besloot om álle leveringen te onderbreken.

 

Intermarché trok vervolgens naar de rechter om Coca-Cola European Partners (CCEP), het bedrijf dat Coca-Cola-producten in Frankrijk distribueert, te dwingen de leveringen te hervatten. In kort geding heeft de handelsrechtbank van Parijs beslist dat CCEP direct weer moet leveren, op straffe van een dwangsom van 460.000 euro per dag. De regeling is wel tijdelijk en geldt voor zestig dagen: in die tijd moeten beide partijen de onderhandelingen hernemen om tot een nieuw akkoord te komen.

 

Nieuw akkoord vinden

"De beslissing van de rechter in kort geding, die de komende zestig dagen betreft, moedigt ons aan om vóór 1 maart 2020 een overeenkomst op langere termijn te sluiten met Intermarché", citeert Le Figaro een woordvoerder van CCEP.

 

Intermarché-topman Thierry Cotillard is tevreden met de uitspraak van de rechtbank: "Het belangrijkste is dat de rechter Coca-Cola, middels een dwangsom, dwingt om de leveringen onmiddellijk te hervatten." Hij voegde er ook aan toe dat het nooit de bedoeling was om te stoppen met de verkoop van cola, maar wel om meer plaats te maken voor gezondere alternatieven, die vaak geproduceerd worden door kleinere bedrijven. "We hebben de verklaringen van Coca-Cola gelezen en we hopen dat hun bereidheid om een akkoord te bereiken met Intermarché oprecht is."