Coca-Cola, Pepsi en Nestlé blijven grootste plasticvervuilers

BFFP

Voor het derde jaar op rij zijn Coca-Cola, PepsiCo en Nestlé door de Break Free From Plastic-beweging uitgeroepen tot de grootste plasticvervuilers ter wereld.

 

Coca-Cola grootste boosdoener

Elk jaar trekt Break Free From Plastic op onderzoek uit langs de parken, stranden en vuilnisbelten. Zo’n 15.000 vrijwilligers over de hele wereld werken eraan mee en verzamelen en tellen het plastic afval. Op die manier trachten ze de grootste vervuilers op te sporen. Dit jaar zamelden de vrijwilligers 346.494 stukken plastic afval in 55 landen. In bijna tweederde van de gevallen konden ze ook de producent van het afval achterhalen, schrijft De Standaard.

 

Drankflesjes van Coca-Cola werden het vaakst gevonden. In totaal ging om 13.834 flesjes. Daarmee staat het bedrijf op de eerste plaats in 51 van de 55 onderzochte landen. De top-drie wordt net zoals de voorbije 2 jaar volgemaakt door Nestlé en PepsiCo. Van die bedrijven werden respectievelijk en 8.633 en 5.155 stukken plastic verzameld.

 

"Geen verrassing"

“Het is niet verwonderlijk om drie jaar op rij dezelfde grote merken op het podium te zien als 's werelds top plasticvervuilers. Deze bedrijven beweren de plasticcrisis aan te pakken, maar blijven investeren in valse oplossingen en werken samen met oliemaatschappijen om nog meer plastic te produceren. Om deze puinhoop te stoppen en klimaatverandering tegen te gaan, moeten multinationals zoals Coca-Cola, PepsiCo en Nestlé een einde maken aan hun afhankelijkheid van plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik en afstand nemen van fossiele brandstoffen”, aldus Abigail Aguilar, Regionaal Coördinator Plastics Campaign, Greenpeace Zuidoost-Azië.