Coca-Cola stopt Afrikaanse samenwerking met AB InBev | RetailDetail

Coca-Cola stopt Afrikaanse samenwerking met AB InBev

Coca-Cola stopt Afrikaanse samenwerking met AB InBev

Frisdrankenproducent Coca-Cola heeft zijn samenwerking met AB InBev in Afrika stopgezet. De Belgische brouwer produceerde en verdeelde daar in opdracht van Coca-Cola frisdranken en heeft meer dan de helft van Coca-Cola Beverages Africa in handen.

Overname SABMiller

AB InBev beschikt momenteel over 57% van de aandelen van Coca-Cola Beverages Africa, maar de frisdrankenproducent wil die aandelen nu terug in handen krijgen. AB InBev kreeg die aandelen in handen dankzij de overname van SABMiller. Coca-Cola Beverages Africa stond in voor de productie van frisdranken in twaalf Zuid- en Oost-Afrikaanse landen, goed voor 40% van de totale markt op het continent.

 

In het contract dat de frisdrankenproducent heeft met SABMiller staat een clausule die hen het recht geeft op zoek te gaan naar een nieuwe partner, als een aandeelhouder van Coca-Cola Beverages Africa een nieuwe eigenaar krijgt. Dat is hier dus het geval en het lijkt er op dat de Amerikanen niet van plan zijn om samen te werken met AB InBev.

 

“Coca-Cola heeft ervoor gekozen zijn recht om AB InBevs aandeel te vergaren uit te oefenen omdat het zijn langetermijnstrategie in de Afrikaanse markt wil implementeren met andere partners”, laat het bedrijf weten. Op enkele andere markten, zoals El Salvador en Honduras, blijft de frisdrankenproducent wel samenwerken met AB InBev na de overname van SABMiller.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".