Coca-Cola stopt Afrikaanse samenwerking met AB InBev

Coca-Cola stopt Afrikaanse samenwerking met AB InBev
Shutterstock

Frisdrankenproducent Coca-Cola heeft zijn samenwerking met AB InBev in Afrika stopgezet. De Belgische brouwer produceerde en verdeelde daar in opdracht van Coca-Cola frisdranken en heeft meer dan de helft van Coca-Cola Beverages Africa in handen.

Overname SABMiller

AB InBev beschikt momenteel over 57% van de aandelen van Coca-Cola Beverages Africa, maar de frisdrankenproducent wil die aandelen nu terug in handen krijgen. AB InBev kreeg die aandelen in handen dankzij de overname van SABMiller. Coca-Cola Beverages Africa stond in voor de productie van frisdranken in twaalf Zuid- en Oost-Afrikaanse landen, goed voor 40% van de totale markt op het continent.

 

In het contract dat de frisdrankenproducent heeft met SABMiller staat een clausule die hen het recht geeft op zoek te gaan naar een nieuwe partner, als een aandeelhouder van Coca-Cola Beverages Africa een nieuwe eigenaar krijgt. Dat is hier dus het geval en het lijkt er op dat de Amerikanen niet van plan zijn om samen te werken met AB InBev.

 

“Coca-Cola heeft ervoor gekozen zijn recht om AB InBevs aandeel te vergaren uit te oefenen omdat het zijn langetermijnstrategie in de Afrikaanse markt wil implementeren met andere partners”, laat het bedrijf weten. Op enkele andere markten, zoals El Salvador en Honduras, blijft de frisdrankenproducent wel samenwerken met AB InBev na de overname van SABMiller.