Coca-Cola stopt leveringen aan Intermarché

Coca-Cola stopt leveringen aan Intermarché
Shutterstock.com

Coca-Cola heeft de leveringen aan de Franse ketens Intermarché en Netto eenzijdig opgeschort. De retailer beschuldigt de drankenproducent ervan een ongezond gamma op te dringen, maar die laatste ontkent dat.

 

Minder cola, meer gezonde producten

Bij het aflopen van het huidige contract raakten Coca-Cola en Intermarché het kennelijk niet eens over welke producten in de winkels moeten liggen. Daarop heeft de drankenfabrikant unilateraal beslist om alle leveringen van de merken Coca-Cola, Fanta, Sprite, Fuzetea, Honest, Tropico, Caprisun et Monster aan Intermarché en Netto stop te zetten, zegt voorzitter Thierry Cotillard van ITM Alimentaire in een interne nota waarop LSA de hand kon leggen.

 

"Deze brutale en onaangekondigde stopzetting van leveringen komt voort uit een meningsverschil over het gamma: Coca-Cola wil ons absoluut dwingen een gamma aan te houden dat we niet willen", citeert LSA de nota. Volgens de topman wil de consument meer gezonde producten in de rekken zien: de markt van softdrinks is het voorbije jaar in Frankrijk met 3,2% afgenomen.

 

"Het is in deze context dat we de frisdrankfabrikanten deze zomer hebben laten weten dat we vanaf 2020 de plaats van bepaalde frisdranken wilden verminderen ten gunste van producten die nieuwe trends belichamen. Coca-Cola werd daarom ruim van tevoren en in overeenstemming met de regels op de hoogte gebracht van een vermindering van het assortiment, met name van cola's", aldus Cotillard.

 

Chantage?

Cotillard zegt ook dat Coca-Cola zijn dominante positie misbruikt, door de levering van zijn volledige gamma stop te zetten. "Deze aanpak is eigenlijk bedoeld om de toegang tot de Intermarché- en Netto-winkels te beperken van nieuwe producten, die vaak vervaardigd zijn door KMO's." Cotillard besluit fel: "We accepteren niet dat een multinational onze overtuigingen ondergraaft, onze onafhankelijkheidswaarden schendt of de vrije keuze van ons gamma belemmert."

 

Niets van aan, zegt de drankenproducent tegen dezelfde Franse website: "De beweringen van Intermarché zijn niet accuraat. Wij hebben geen dispuut in onze commerciële relatie met Intermarché opgepookt, noch hebben we geprobeerd ons productaanbod op te dringen. Ons contract met Intermarché liep af op 21 december 2019 en, ondanks onze gestes waren we op 1 januari 2020 nog steeds niet tot een overeenkomst gekomen. Daarom hebben we onze bezorgingen voorlopig opgeschort, maar zijn bereid om die te hervatten van zodra we wel een vergelijk vinden."