Colruyt biedt melkboeren vijf jaar lang vaste melkprijs

Colruyt biedt melkboeren vijf jaar lang vaste melkprijs
Shutterstock.com

Colruyt Group en Inex hebben afgesproken om melkboeren een stabiele prijs te bieden voor vijf jaar. Melkveehouders die aangesloten zijn bij Inex kunnen ingaan op het voorstel om een vaste prijs van 34,76 eurocent per liter te ontvangen voor een deel van hun melkproductie.

 

Stabieler inkomen

De sterk fluctuerende melkprijs is al langer een probleem voor de boeren. Het voorstel moet producenten een stabieler inkomen garanderen: “Als Belgische retailer willen we de lokale economie en in het bijzonder de landbouw ondersteunen", zegt Stefan Goethaert, directeur bij Colruyt Group. "Voor ons moet de stabiele prijs garanderen dat de melkveehouders een vast inkomen hebben en dat ze kunnen investeren."

 

Het voorstel van de supermarktketen komt erop neer dat de 450 bij Inex aangesloten melkveehouders kunnen kiezen voor een vaste melkprijs van 34,76 eurocent per liter voor maximaal 30% van hun melkvolume. Het precieze percentage wordt bepaald door het aantal deelnemers. De boeren hebben zes weken om op het aanbod in te tekenen.

 

"We willen boeren een goede prijs bieden, maar vooral stabiliteit", legt Peter Grugeon van Inex uit. "Als de marktprijs laag is, kunnen de boeren zich optrekken aan de vaste melkprijs van Colruyt. Als de marktprijs hoog is, valt maar een deel van hun melk onder de vaste prijs." De prijs van 34,76 eurocent werd vastgelegd na een intensief onderzoek. "Deze prijs ligt hoger dan het gemiddelde van de laatste tien jaar", klinkt het bij Inex.

 

Inex en Carrefour deden vorig jaar een soortgelijke actie, waarbij landbouwers uit de streek rond Chimay een vaste prijs van 38 eurocent per liter kregen voor drie jaar. Die actie bleef volgens Inex evenwel klein.