Colruyt-directeur: "Anciënniteit heeft perverse gevolgen" | RetailDetail

Colruyt-directeur: "Anciënniteit heeft perverse gevolgen"

Colruyt-directeur: "Anciënniteit heeft perverse gevolgen"

Het opmerkelijke pleidooi van Colruyt-personeelsdirecteur Koen Demaesschalck in De Tijd om de verloning op basis van anciënniteit terug te schroeven, krijgt - niet geheel onverwacht - de wind van voren van de vakbonden.

"50-plussers worden uit arbeidsmarkt geprijsd"

Demaesschalck, directeur van de 300-man tellende HR-divisie van Colruyt Group (23.000 werknemers), zegt in dat interview dat het systeem waarbij werknemers steeds meer verdienen naarmate ze langer bij een bedrijf werken, niet meer houdbaar is. Bij Colruyt kan het loonverschil tussen een beginnend personeelslid en iemand met 20 jaar anciënniteit oplopen tot een kwart.

 

"Verlonen op basis van anciënniteit is geen goede regeling. Het is niet logisch dat een werknemer zijn hoogste loon krijgt op het einde van zijn carrière. Dat klopt gewoon niet. Op basis van zijn productiviteit zou zijn loon moeten plafonneren en op het einde dalen."

 

Demaesschalck heeft er naar eigen zeggen geen probleem mee dat men bedrijfstrouw beloont. "Alleen leiden de vorm en de hoogte van de anciënniteitspremies vandaag tot perverse gevolgen. Oudere werknemers worden uit de markt geprijsd. Vooral kaderleden zitten voor een stuk vast in hun situatie, omdat ze hun levensstandaard aangepast hebben aan hun inkomen. Dat is een sociaal en economisch nefaste situatie."

 

Tijdsparen of stapje terugzetten

De HR-directeur pleit er in zijn langetermijnvisie voor om "bedrijfstrouw meer te verlonen via het variabele loon dan via het vaste salaris" en toont zich ook een voorstander van tijdsparen. Daarbij kan de werknemer gepresteerde overuren en niet-opgebruikte vakantiedagen opsparen voor het einde van zijn carrière: "Tijdsparen biedt mogelijkheden voor de oudere werknemer om vier vijfde te werken zonder loonverlies."

 

Wel beseft hij ook dat dit een switch in het hoofd van de werknemers vereist: "Ik zie op dat vlak een kentering in ons bedrijf. Medewerkers die op het hoogste niveau hebben gewerkt, leveren in de laatste jaren van hun carrière een andere bijdrage". Zo hebben vier voormalige Colruyt-topdirecteurs tussen 55 en 62 jaar onlangs vrijwillig een lagere functie opgenomen, met inlevering van loon.

 

Vakbonden "not amused"

De vakbonden verslikten zich echter toen ze het interview lazen. Volgens de Nationale Confederatie van het Kaderpersoneel (NCK) is het systeem van loonindexering "niet meer dan een eerlijke manier om ervoor te zorgen dat een werknemer niet na meerdere jaren voor een veel te laag loon gaat werken, en de makkelijke winsten overlaat aan de werkgever".

 

Ook Erwin De Deyn van de socialistische bediendenbond BBTK vindt dat het huidige anciënniteitsysteem moet blijven. "Dat de baremieke systemen pervers zouden zijn, is van de pot gerukt. De meeste baremieke systemen lopen over een 20-tal jaar met een gemiddelde jaarlijkse stijging van 1%, maar de spanning is meestal groter de eerste tien jaren dan in het tweede gedeelte. Dat voornamelijk oudere werknemers bevoordeeld worden op het einde van hun loopbaan klopt dus niet helemaal."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour toont allergenen in app

22/03/2018

Carrefour heeft een extra functie toegevoegd aan zijn app: gebruikers kunnen voortaan producten scannen om meer informatie te krijgen over allergenen, zodat ze beter kunnen inschatten of er mogelijk problemen mee zijn.

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Colruyt lanceert socialeshoppingapp Apporto voor grote publiek

21/03/2018

Colruyt heeft het platform Apporto voor het grote publiek gelanceerd. Gebruikers kunnen er hun boodschappenlijstje achterlaten, waarna iemand anders in hun plaats naar de winkel gaat en de boodschappen doet.

HelloFresh koopt Amerikaanse concurrent en groeide sterk in 2017

21/03/2018

HelloFresh zag vorig jaar zijn omzet met 52% omhoog gaan. De dienst voor maaltijdboxen komt ook weer dichter bij het break-evenpunt: eind dit jaar zal er voor het eerst winst zijn, voorspelt het Duitse bedrijf.

Delhaize en Ikea bij winnaars Food Waste Awards

21/03/2018

Voedselverlies staat steeds hoger op de maatschappelijke agenda. De tweede editie van de Food Waste Awards bekroonde de beste ideeën om dit probleem tegen te gaan, en ook twee bekende retailers vielen in de prijzen. 

McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Back to top