Colruyt en Albert Heijn winnen prijzenslag met groot verschil

Shutterstock.com

Een nieuwe prijsvergelijking bevestigt dat Colruyt de goedkoopste supermarktketen van het land is, weliswaar op de hielen gezeten door Albert Heijn. De kloof met de anderen is erg groot.

 

Prijsstrategie Carrefour is opmerkelijk

Colruyt en Albert Heijn zijn allebei meer dan tien procent goedkoper dan hun dichtste achtervolger, Carrefour Hyper, zo blijkt uit nieuwe cijfers van Daltix over de prijzen in de Belgische supermarkten. Er gaapt een opvallend grote prijskloof met de andere supermarktketens: die lijken de strijd om de laagste prijs op te geven. Enkele ketens voerden in maart 2020 forse prijsverhogingen door, die ze daarna niet terugdraaiden.

 

Vooral de prijsstrategie van Carrefour Belgium is opmerkelijk: terwijl de hypermarkten de afstand met de koplopers niet te groot laten worden om het prijsimago van de retailer te bewaken, voeren de Carrefour Market-winkels een lokaal gedifferentieerd prijsbeleid. Met name in Brussel hebben die supermarkten de prijzen vorig jaar laten stijgen tot op het niveau van de Carrefour Express-buurtwinkels. Dat is ongezien. Afgaande op de goede resultaten van Carrefour in België, is het echter wel een succesvolle strategie.

 

In deze uitgebreide analyse met cijfers en grafieken gaan RetailDetail en Daltix dieper in op de prijsevoluties bij Colruyt, Albert Heijn, Carrefour en de andere Belgische supermarktketens.