Colruyt en Coca-Cola bereiken akkoord na maandenlang conflict

Coca-Cola blikjes
Foto: Shutterstock.com

Een half jaar nadat Colruyt een deel van de bestellingen bij frisdrankfabrikant Coca-Cola opschortte, hebben beide handelspartners overeenstemming bereikt over een verdere samenwerking. De bestellingen worden nu hervat.

 

Tijdelijk niet beschikbaar

Het conflict tussen Colruyt en Coca-Cola is van de baan: beide bedrijven hebben een akkoord bereikt en de producten zullen snel weer beschikbaar zijn in de winkels en de webshop. Dat meldt Colruyt aan het persagentschap Belga.

 

Op 10 februari ontdekte RetailDetail dat verschillende producten uit het gamma van Coca-Cola niet beschikbaar waren in de winkels van Colruyt en in de Collect & Go webshop. De retailer bevestigde toen dat de onderhandelingen met zijn leverancier niet naar wens verliepen en dat daardoor sommige – maar lang niet alle – producten tijdelijk niet meer beschikbaar waren.

 

Voor waarnemers was dat conflict geen erg grote verrassing: sinds begin dit jaar had de frisdrankfabrikant al onenigheid met Intermarché in Frankrijk en met Edeka in Duitsland, twee supermarktketens die net als Colruyt deel uitmaken van de Europese retailalliantie Agecore. Die groepering lag eerder ook al in de clinch met PepsiCo, Nestlé en Mars. Colruyt heeft echter nooit expliciet bevestigd dat de boycot er kwam in het kader van die retailalliantie.

 

Opmerkelijk lang

In elk geval sleepte het dossier in België langer aan dan bij de buitenlandse collega’s: in Frankrijk kwam het al begin maart tot een ‘evenwichtig akkoord’ tussen Intermarché en Coca-Cola. Op 14 augustus maakte de Duitse supermarktketen Edeka bekend dat het dan toch tot een verzoening was gekomen met de frisdrankfabrikant. Details gaf de retailer niet.

 

In België hadden de handelspartners uiteindelijk meer dan zes maanden nodig om tot een akkoord te komen en dat is opmerkelijk lang. Daar zat mogelijk ook de coronacrisis voor iets tussen: er waren een tijdlang andere prioriteiten voor zowel de foodretailer als de fabrikant. Toch wijst het er toch ook op dat minstens één van beide partijen erg lang het been stijf hield. Al werd het spel zeker niet bikkelhard gespeeld: Colruyt schrapte slechts een beperkt aantal referenties.

 

De recente twist tussen Colruyt en Douwe Egberts duurde ongeveer anderhalve maand. Dat was relatief kort: het conflict met Mars in 2019 sleepte twee maanden aan, dat met Nestlé meer dan drie maanden. In 2018 duurde een conflict met PepsiCo ook zowat twee maanden.