Colruyt gaat eigen aandelen inkopen

Colruyt gaat eigen aandelen inkopen

Colruyt gaat eigen aandelen inkopen
(c) Colruyt Group

Gisteravond heeft Colruyt aangekondigd voor 350 miljoen euro eigen aandelen in te kopen en te vernietigen. Dat moet de aandeelhouders sussen nu de resultaten van 's lands grootste distributeur onder druk staan en investeringen nodig zijn.

Prijzendruk en e-commerce

Colruyt verwacht in de eerste helft van dit boekjaar, dat eind deze maand afloopt, minder winst te boeken dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat zei CEO Jef Colruyt gisteren op de algemene vergadering. Colruyt Group mag dan al marktleider zijn in ons land en nog jaarlijks marktaandeel bijwinnen (nu al 31,7%), de bedrijfswinstmarge (ebit) vertoont al jaren een dalende lijn: in 2010 verdiende Colruyt nog 7 euro op een winkelkar van 100 euro, vorig boekjaar was dat geslonken tot 5,2 euro.

 

Naar de verklaringen is het niet ver zoeken: de groeiende concurrentie, waarbij steeds vaker het prijsargument wordt uitgespeeld. En als prijsvolger die ‘de laagste prijzen’ garandeert, ziet Colruyt zich verplicht in zijn discountketen de concurrentie te volgen.

 

Daarnaast moest Jef Colruyt ook toegeven dat zijn groep inzake e-commerce van non-food (met Collishop) serieus achterop hinkt op Bol.com (Ahold Delhaize). “In e-commerce van voedingsproducten zijn we sterk genoeg, maar in niet-voeding is het een risico”, citeert De Standaard de CEO. “We gaan er flink in investeren, maar ofwel lukt het ofwel lukt het niet. Misschien is het te laat. Maar we gaan nog eens proberen.” Lukt het toch niet, dan zal de groep naar eigen zeggen binnen enkele jaren zijn “conclusies trekken”, schrijft zakenkrant De Tijd.

 

Minder aandelen, meer winst per aandeel

Om het tij te keren, gaat Colruyt Group extra investeren. De voorbije jaren investeerde de distributeur in drie jaar tijd 1 miljard euro, in de komende vijf tot zeven jaar wil het jaarlijks 850 miljoen euro investeren, vooral in technologie. “De investeringen zullen ons in de toekomst betere resultaten opleveren”, citeert De Tijd Jef Colruyt.

 

Om de investeerders te paaien, kondigde de topman meteen een groot inkoopprogramma van eigen aandelen aan, ter waarde van liefst 350 miljoen euro gespreid over twee jaar. De achterliggende reden is duidelijk: dalende winstmarges en meer investeringen betekenen dat er minder geld overblijft voor de aandeelhouders. Door aandelen op te kopen en te vernietigen, moet de winst over minder aandelen worden verdeeld en stijgt de winst per aandeel dus.

 

Vanochtend op de beurs opende het Colruyt-aandeel eerst 1% lager, maar intussen is het sentiment gekeerd en wanneer we dit schrijven (10u15) staat de koers al een kleine 2% hoger dan bij de slotbel gisteravond.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Spar wil nu ook voet op Griekse bodem

19/03/2018

Spar International heeft zijn zinnen gezet op Griekenland als het volgende land om de voedingsmarkt te veroveren. Spar Hellas zal samenwerken met Asteras en Mesis om binnen de vier jaar meer dan 500 winkels op te zetten.

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

19/03/2018

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

Picnic bevestigt komst naar Duitsland

19/03/2018

Voor het weekend waren er geruchten opgedoken dat de Nederlandse online supermarkt Picnic testen uitvoerde in Duitsland. Dat nieuws is nu bevestigd door medeoprichter Michiel Muller.

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Back to top