Colruyt Group opent eerste fossiele-brandstofvrije OKay-winkel

Colruyt Group opent eerste fossiele-brandstofvrije OKay-winkel

Woensdag opent in Stavelot de eerste vestiging van winkelketen OKay die geen gebruik zal maken van aardgas of stookolie. De verwarming van de winkel gebeurt volledig met restwarmte van de koelinstallaties.

99% minder uitstoot

Voor de elektriciteit rekent de winkel dan weer op Eoly, de duurzame energieproducent van de Colruyt Group. De winkel in Stavelot stoot op die manier maar liefst 99% minder CO2 uit dan een winkel met een traditionele verwarmingsketel.

 

Later dit jaar wordt het systeem ook in gebruik genomen in een nieuwe winkel in Viroinval. Beide gebouwen zijn ook extra geïsoleerd, waardoor de restwarmte voldoende moet zijn om de winkels het hele jaar door te verwarmen. Bovendien maken de koelinstallaties gebruik van propaangas, wat veel milieuvriendelijker is dan chemische koelgassen. Is er tijdens de winter toch te weinig restwarmte, dan wordt er gebruik gemaakt van de hernieuwbare energie van Eoly, dat elektriciteit produceert via zonnepanelen en windturbines.

 

Het systeem zal nu een jaar getest worden, om na te gaan of het goed genoeg werkt. Is dat het geval, dan wordt het mogelijk ook in gebruik genomen bij andere winkels.

 

Eerder dit jaar kondigde de Colruyt Group al aan dat het tegen 2029 enkel nog lage-energiewinkels wil: goed geïsoleerde gebouwen met een kleine energievraag. Tegen 2020 moet de CO2-uitstoot al met 20% gereduceerd zijn ten opzichte van 2008.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top