Colruyt innoveert met duurzame koelkar

Colruyt innoveert met duurzame koelkar

Colruyt Group gebruikt sinds kort een nieuw type koelkar voor het transport van verse producten naar de winkels. De 'liquid ice container' werd door eigen ingenieurs ontwikkeld en werkt met vloeibaar ijs in plaats van CO2, uniek in de sector.

 

Kleinere milieu-impact

De nieuwe kar heeft 58% minder impact op de klimaatverandering dan een klassieke koelkar. Het vloeibaar ijs (een bevroren maar vloeibaar mengsel van water en ethanol) wordt immers gemaakt met lokaal opgewekte groene stroom en continu hergebruikt.


Het mengsel wordt in speciaal ontwikkelde koelkarren gepompt, die op minder dan een half uur de gewenste temperatuur bereiken. Dan kunnen ze, gevuld met verse producten, in gewone vrachtwagens naar de winkels vertrekken. Na terugkomst wordt het mengsel uit de kar gepompt, opnieuw afgekoeld en hergebruikt.


De koelkarren blijven tot 48 uur op temperatuur, wat de logistiek flexibeler en efficiënter maakt. "Die grotere autonomie geeft ons nog meer speling in de logistieke keten. De nieuwe kar heeft voor dezelfde buitenafmetingen ook een groter laadvolume, zodat we minder karren nodig hebben en meer goederen kunnen vervoeren met minder ritten", zegt ingenieur Benjamin De Cooman van de afdeling Energie, Milieu en Speciale technieken.

 

Wereldprimeur

Momenteel zijn er al ruim 600 nieuwe karren in gebruik. Tijdens de drukke eindejaarsperiode is gebleken dat de nieuwe technologie betrouwbaar is. Binnen ongeveer 3 jaar zullen alle oude koelkarren vervangen zijn. De retailer bestudeert ook de toepassing van vloeibaar ijs voor diepvriestransport.


Colruyt Group gebruikt al tientallen jaren koelkarren (op CO2) voor het transport van vers en diepvries, in plaats van klassieke koelvrachtwagens. Zo kunnen er in één vracht diverse productsoorten gecombineerd worden, wat heel wat transportkilometers bespaart. De gemiddelde vulgraad van de Colruyt-vrachtwagens bedraagt 98%.


Colruyt Group is wereldwijd de eerste retailer die vloeibaar ijs gebruikt voor het transport van gekoelde producten. Hiermee zet het bedrijf alweer een stap in de realisatie van zijn CO2-reductieplan. De groep wil tegen 2020 de relatieve broeikasgasuitstoot met 20% verminderen in vergelijking met 2008. Een overzicht van de verschillende duurzame initiatieven van Colruyt Group vind je op de "Simply Sustainable"-website

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Nestlé Belgilux heeft een nieuwe CEO

23/11/2017

Nestlé heeft bekend gemaakt dat Michel Mersch aan de slag gaat als de nieuwe CEO van Nestlé Belgilux. Hij volgt in die functie Alexander von Maillot op, die een nieuwe positie krijgt op het hoofdkantoor in Zwitserland.

Dure cognacs van Rémy Cointreau doet het goed in Azië

23/11/2017

De Franse drankengroep Rémy Cointreau pakt uit met uitstekende cijfers: vooral de duurdere flessen cognac gaan vlot over de toonbank. Zeker in China, Japan en Singapore is de groei opzienbarend.

Ex-CEO Delhaize investeert in startup YouMeal

23/11/2017

YouMeal, een startup die restaurantuitbaters toelaat hun klanten eenvoudig te informeren over de samenstelling van hun gerechten, heeft 800.000 euro aan nieuwe fondsen opgehaald. Een van de investeerders is Pierre-Olivier Beckers, voormalig CEO van Delhaize en momenteel voorzitter van het BOIC. 

Onlineverkoop FMCG verder in de lift

22/11/2017

Volgens nieuwe cijfers van Kantar Worldpanel groeien online boodschappen met 30%, terwijl de totale markt met slechts 1,3% vooruitgaat. E-commerce heeft nu een aandeel van 4,6% in FMCG. Tegen 2025 zal dat 10% zijn, goed voor 145 miljard euro.

Nestlé denkt aan overname Hain Celestial

22/11/2017

Nestlé zou interesse hebben in een overname van Hain Celestial, een Amerikaanse voedingsbedrijf dat zich richt op de productie van natuurlijke en vegetarische voeding. De waarde van het bedrijf wordt op ongeveer 3,5 miljard euro geschat.

Schotland voert als eerste minimumprijs in voor alcohol

21/11/2017

Schotland heeft een wereldprimeur te pakken, want het mag eindelijk een minimumprijs voor alcohol invoeren. De wet werd in 2012 al goedgekeurd, maar werd sindsdien tegengehouden door de whiskystokers.

Back to top