Colruyt investeert 75 miljoen in lage-energiewinkels

Colruyt investeert 75 miljoen in lage-energiewinkels

De Halse retailgroep Colruyt investeert 75 miljoen euro in de ombouw van 234 oudere winkelpanden tot lage-energiewinkels. Over twaalf jaar moeten alle winkels van de groep energiezuinig zijn.

Volledig op groene stroom

Momenteel heeft de Colruyt-groep 516 winkelpanden, waarvan er dus al 282 een voldoende lage energiekost hebben. Door de miljoeneninvestering wil Colruyt nog eens 4% minder CO2 uitstoten en ervoor zorgen dat er geen fossiele brandstoffen meer nodig zijn voor de energiebevoorrading van zijn winkels. Om zijn doel te halen, moet Colruyt een twintigtal winkels per jaar renoveren.

 

In de nieuwe winkels worden de koelinstallaties zo gebouwd dat ze werken op propeen- of propaangas en dat de warmterecuperatie uit hun koeling de verwarming in de winkel zal doen draaien. Daarnaast zorgen warmtepompen voor warm water. Dat alles moet niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor personeel en klanten: tocht en temperatuurschommelingen moeten in de nieuwe winkels ook tot een minimum worden beperkt.

 

"Energiebesparend renoveren houdt in dat we elke winkel, ouder dan 10 jaar, waarvan we eigenaar zijn bij-isoleren, luchtdichter afwerken en de technieken herzien waar nodig", zegt Koen Baetens, directeur van de technische dienst van Colruyt Group. "Dankzij deze investering zal de CO2-uitstoot van heel de groep met maar liefst 4 % zakken. Dat komt overeen met wat 1.975 gezinswoningen jaarlijks voor hun verwarming uitstoten."

 

Knokke en Marcinelle geven het goede voorbeeld: hun vernieuwde winkels worden morgen al geopend. De eerste omgebouwde winkels van zusterketen OKay zullen in de loop van het najaar worden voorgesteld.