Colruyt koopt opnieuw eigen aandelen in

Colruyt
Shutterstock.com

Na de koersval van vorige week heeft Colruyt Group voor bijna 576.000 euro eigen aandelen ingekocht. De retailer vergroot op die manier de controle, houdt de beurskoers op peil en verhoogt de winst per aandeel.

 

Opportunisme

Vorige week ging het aandeel van Colruyt Group meer dan 15% lager op de beurs, over de afgelopen maand bedraagt de daling zelfs ongeveer 22%. De koersval kwam er na de publicatie van degelijke jaarcijfers met erg voorzichtige vooruitzichten. Analisten werden verontrust door een daling van de operationele winst en de vrees voor toenemende concurrentie in België. Bovendien noteert het aandeel verhoudingsgewijs veel hoger dan dat van sectorgenoten. 

 

Het bedrijf kocht daarop 11.000 eigen aandelen in, tegen een gemiddelde koers van 52,36 euro. Goed dus voor een bedrag van bijna 576.000 euro, weet De Tijd. De krant wijst erop dat Colruyt wel vaker eigen aandelen inkoopt, vanuit een zeker opportunisme: meer bepaald wanneer de prijs en de timing geschikt lijken. Door die inkoopoperaties is het aantal aandelen van de groep sinds 2012 al met 18% gedaald. De ingekochte aandelen worden vernietigd, wat tot gevolg heeft dat de winst over minder aandelen gespreid wordt. Kortom: een hogere winst per aandeel, een hoger dividend voor de aandeelhouders. De winst per aandeel steeg met 22%, hoewel de bedrijfswinst stabiel bleef. De afgelopen dagen lijkt de beurskoers trouwens te stabiliseren, iets boven de 51 euro.