Colruyt mag niet bouwen in Itterbeek

Colruyt mag niet bouwen in Itterbeek

Colruyt mag na een lange procedureslag toch geen winkel openen in Itterbeek. Daar was protest tegen gekomen van een buurtcomité, dat nu het pleit gewonnen heeft. De eerste plannen dateerden al van 2009.

Mobiliteit

Colruyt had het plan opgevat om in Itterbeek aan de Herdebeekstraat een grote winkel te bouwen. Het had daarvoor ook al een bouwvergunning gekregen, maar daar kwam al snel heel wat protest tegen vanuit de buurt. Buurtbewoners hadden vooral problemen met de grootte van de winkel, die niet overeenstemde met de rest van de omgeving, en de verkeersdrukte die de vestiging van Colruyt met zich mee zou brengen.

 

Oorspronkelijk besloot het gemeentebestuur mee te gaan in het protest en kwam er een licht aangepast plan voor de winkel, waarbij onder andere de straat zou verbreed worden. Dat was voor het buurtcomité echter niet voldoende en zo ontspon een jarenlange procedureslag. In 2015 werd de bouwvergunning zo al vernietigd door de Raad van Vergunningsbetwistingen en na beroep van Colruyt is die vernietiging nu bevestigd, waardoor er definitief geen nieuwe supermarkt komt in de buurt.

 

“Ongepast”

“Eindelijk valt het doek over deze ongepaste bouwaanvraag. De gang van zaken in het Colruyt-dossier deed ons meerdere keren de wenkbrauwen fronsen. We kunnen er een spannend boek over schrijven. Hopelijk trekken de betrokken diensten voor ruimtelijke ordening en het gemeentebestuur lessen uit dit verhaal. Een informatie- en inspraakronde vóór het indienen van dergelijk groot project had veel onheil kunnen voorkomen”, meent het comité.