Colruyt start met herbruikbare zakjes voor groenten en fruit

Colruyt start met herbruikbare zakjes voor groenten en fruit
Colruyt Group

Tegen eind oktober van dit jaar wil Colruyt alle plastic zakjes voor eenmalig gebruik voor groenten en fruit vervangen door een duurzaam alternatief. De retailer start binnenkort de eerste tests met een speciaal ontwikkeld herbruikbaar zakje.

 

50 pilootwinkels

Vanaf 19 juni zullen in alle Bio-Planet winkels en in enkele pilootwinkels van andere winkelformules van de groep (Colruyt, Okay en Spar) alle plastic zakjes voor eenmalig gebruik in de groenten- en fruitafdeling vervangen worden door herbruikbare zakjes. Het speciaal ontwikkelde zakje is meer dan 100 keer te gebruiken, is wasbaar in de wasmachine en kan tot 4 kg producten dragen. Het tarragewicht van het zakje wordt aan de kassa automatisch verrekend, zodat de klant enkel betaalt voor het nettogewicht van de producten.

 

Om de klanten te motiveren om mee te werken aan het initiatief en om de overschakeling vlot te laten verlopen krijgen alle Xtra-klanten bij de eerste aankoop van groeten of fruit in één van de pilootwinkels gratis 5 herbruikbare zakjes. Dit initiatief zal in oktober herhaald worden wanneer alle andere winkelpunten van de groep overschakelen op herbruikbare zakjes. “Vandaag zijn er ongeveer 4,5 miljoen Xtra-klanten en hebben we in totaal meer dan 600 voedingswinkels in onze groep. Dit gaat dus over een zeer belangrijke gemeenschappelijke aanpak, met een grote positieve impact op het milieu”, zegt Marc Hofman, COO Retail van Colruyt Group in een persbericht.

 

Engagement

Met de maartregel voert Colruyt de strijd op tegen het overtollig plastic in de retail. De groep hoopt op jaarbasis zo’n 150 miljoen zakjes te kunnen besparen. Eerder introduceerde de retailer ook al recycleerbare charcuterieschaaltjes, gerecycleerde plastic zakken voor aardappelen van 5kg en nieuwe charcuterieverpakkingen bij Okay. “Het is helaas nog niet mogelijk om plastic volledig te bannen in de groothandel, maar we zetten wel verder in op het vermijden en het verminderen van plastic door dit waar mogelijk te vervangen door herbruikbare,gerecycleerde of hernieuwbare materialen”, besluit Christophe Dehandschutter, Verkoopsdirecteur van Colruyt Laagste Prijzen.