Colruyt test ‘burenbezorgers’ voor Collect & Go

Colruyt test ‘burenbezorgers’ voor Collect & Go
Foto: Colruyt Group

Colruyt zet verdere stappen in het bezorgen van boodschappen: in het Collect & Go-afhaalpunt in Halle test de retailer een nieuwe dienst waarbij mensen boodschappen van buren kunnen meenemen en aan huis bezorgen.

 

Deeleconomie

Sinds de coronacrisis zijn online boodschappen aan een sterke opmars bezig en groeit ook de belangstelling voor thuislevering van online bestellingen. Daarom start Collect & Go, de online boodschappendienst van Colruyt Group, nu een kleinschalig proefproject: klanten kunnen hun boodschappen aan huis laten leveren via een netwerk van burenbezorgers. De test beperkt zich momenteel tot het afhaalpunt van Halle.

 

Klanten die gebruik willen maken van deze service, bestellen hun boodschappen via de webshop. De bestelling wordt dan thuisbezorgd door een vrijwilliger uit hun buurt. Collect & Go neemt de praktische organisatie op zich en zorgt voor de koppeling tussen bezorgers en klanten. De bezorgers leveren de boodschappen in deze opstartfase tussen 12u en 14u en tussen 16u en 18u aan de voordeur af en respecteren daarbij de 'social distancing'-maatregelen die van kracht zijn. Bezorgers krijgen van de klant een vergoeding van 7 euro, volledig in lijn met de principes van de deeleconomie. Daarnaast geldt - net als bij het zelf afhalen van een Collect & Go-reservatie - een servicekost van 5,5 euro voor het verzamelen van de boodschappen. Betalen gebeurt vooraf en mobiel via een QR-code.

 

Nieuwe klanten

"Meer en meer mensen willen in deze tijden hun boodschappen online doen. Zo trekken we op dit moment naast veel trouwe klanten ook meer nieuwe klanten aan", zegt Tom Deprater van Collect & Go. "Daarnaast merken we extra belangstelling in aanhuislevering. Daarom hebben we beslist om in Halle te starten met een kleinschalige test waarbij Collect & Go-medewerkers de boodschappen rondhalen in de Colruyt-winkel en klanten beroep doen op burenbezorgers om hun boodschappen op te pikken en aan huis te leveren." Mensen in de buurt van Halle die een centje willen bijverdienen, kunnen zich aanmelden op het platform van Collect & Go.

 

Dit is overigens niet het enige bezorgproject waar Colruyt momenteel mee bezig is: via de ‘Collect&Go Connect’ app kunnen mensen voor elkaar boodschappen doen in de winkels van OKay, onder andere in Antwerpen en Gent. Een ander testproject met thuisleveringen in de Brusselse rand zal dit najaar een vervolg krijgen, vertelt Leen De Dobbeleer, verantwoordelijke innovatieprojecten bij Colruyt, aan Belga: "De exacte gemeenten moeten we nog bekijken, maar het is de bedoeling om naar een heel groot stuk van Brussel te gaan."