Colruyt vangt bot in zaak tegen Test-Aankoop

Foto Colruyt

Een klacht van Colruyt tegen de prijsenquête van consumentenorganisatie Test-Aankoop is door de Brusselse handelsrechtbank verworpen. De retailer nam het niet dat Albert Heijn en de harddiscounters voor sommige producten beter uit het onderzoek kwamen.

 

Laagsteprijsgarantie bedreigd

Na de publicatie van de jaarlijkse prijsvergelijking van Test-Aankoop in november vorig jaar, trok Colruyt naar de rechtbank: de retailer was het oneens met enkele conclusies omdat die zijn laagsteprijsgarantie in vraag stelden. Nochtans kwam de discounter wel degelijk als goedkoopste uit het onderzoek, maar de bewering dat Albert Heijn 4% goedkoper is dan een nabijgelegen Colruyt en zelfs 8% goedkoper dan een verderop gelegen Colruyt (wanneer je geen vlees, fruit of groenten koopt) schoot in het verkeerde keelgat. Ook de bewering dat Aldi en Lidl goedkoper zijn voor huismerken, vond men in Halle discutabel. Test-Aankoop vergeleek de prijzen van de harddiscounters immers met die van het huismerk Boni Selection, niet met die van het budgetmerk Everyday Selection. 

 

Volgens Colruyt zijn de verkeerde conclusies te wijten aan de gewijzigde methodologie in het onderzoek. Tot in 2017 stuurde de consumentenorganisatie nog prijsenquêteurs op pad, sinds vorig jaar gebeurt de prijsvergelijking online. Ook RetailDetail wees er toen op dat die nieuwe, goedkopere methode eerder een degradatie is voor de prijsvergelijking, dan een verbetering. De rechtbank stapt echter niet mee in dat verhaal: de klacht is onontvankelijk en niet gegrond, schrijft De Tijd.

 

“In dialoog gaan”

Colruyt heeft ons intussen ook een reactie bezorgd. “Wij voeren zelf dagelijks meer dan 100.000 prijsopnames uit. Onze eigen cijfers en gegevens komen niet overeen met de conclusies van Test-Aankoop. We betwisten voornamelijk (1) de beperktheid van het prijsverschil met onze concurrenten en (2) dat Albert Heijn in bepaalde gevallen goedkoper zou zijn dan Colruyt”, aldus de retailer. 

 

“Colruyt Laagste Prijzen houdt steeds vast aan de klantenbelofte van de laagste prijs voor elk product, op elk moment en we blijven al het nodige doen om dit waar te maken. We wijzen erop dat de rechter zich op 28 november 2018 niet heeft uitgesproken over de grond van de zaak. Zij heeft geoordeeld dat onze vordering ontvankelijk was, maar dat er onvoldoende tijd was om de zaak ten gronde te onderzoeken. Er is geen enkele uitspraak gedaan over de juistheid van de gebruikte methodologie, noch over onze laagsteprijsgarantie. We zijn eventuele volgende stappen aan het evalueren. Uit respect voor Test-Aankoop gaan we vandaag niet dieper in op de details. In de eerste plaats willen wij hierover met hen in dialoog gaan.”