Concurrentiewaakhond neemt Carrefour en Provera in vizier

Shutterstock.com

De Belgische Mededingingsautoriteit BMA onderzoekt of Carrefour en Provera (groep Louis Delhaize) de concurrentieregels hebben geschonden met hun samenwerkingsakkoord. Op de hoofdzetels van beide bedrijven vond maandag een huiszoeking plaats.

 

Inkoopalliantie

Een mededeling van de BMA maakte maandag gewag van ‘huiszoekingen bij ondernemingen die actief zijn in de sector van de grootdistributie’, maar gaf verder geen namen vrij. Carrefour België bevestigde als eerste aan de pers dat het betrokken is in het onderzoek. De retailer zegt de wetgeving na te leven en volledig mee te werken. Dinsdag bleek dat de concurrentiewaakhond ook controles uitvoerde bij Provera Belux, de inkoopcentrale achter Cora, Match en louis delhaize. Dat bedrijf zegt verbaasd te zijn, maar zijn medewerking te verlenen.

 

Aanleiding voor het onderzoek blijkt het samenwerkingsakkoord dat Carrefour en Provera eind vorig jaar afsloten. Voortaan onderhandelt Carrefour Belgium met de 140 belangrijkste FMCG-leveranciers namelijk niet alleen voor zijn zowat 800 eigen winkels in België (hypermarkten, Market, Express en Drive) maar ook voor de ongeveer 600 Belgische en Luxemburgse verkooppunten aangesloten bij Provera. De overeenkomst maakt van Carrefour België de tweede grootste aankoopcentrale van België.

 

Volgens De Tijd hebben leveranciers klacht ingediend omdat ze vinden dat ze sinds de alliantie te veel korting moeten geven aan de inkoopcentrale, zonder tegenprestatie. Fabrikanten zouden beschikken over e-mails en conversaties die belastend zijn voor Carrefour en Provera. De BMA benadrukt dat het slechts om een onderzoek gaat. Of er werkelijk overtredingen plaatsvonden, is nog niet duidelijk.