Consument gebruikt meer kortingsbonnen voor foodaankopen | RetailDetail

Consument gebruikt meer kortingsbonnen voor foodaankopen

Consument gebruikt meer kortingsbonnen voor foodaankopen

Belgen blijven Europees kampioen kortingsbonnen, blijkt uit de cijfers van HighCo Data Benelux voor 2015. Er waren meer acties in de food en digitale oplossingen zoals e-couponing worden steeds populairder.

103 miljoen euro korting in 2015

In 2015 heeft elke Belg gemiddeld 6,6 kortingsbonnen gebruikt die waren uitgegeven door fabrikanten. Daarmee laten we de Fransen achter ons, die 4,7 bonnen per inwoner gebruikten in 2015. Tijdens datzelfde jaar hebben de teams van HighCo Data Benelux maar liefst 73 miljoen bonnen verwerkt die Belgische consumenten hebben ingediend bij handelaars. 


In totaal hebben de Belgische gezinnen in 2015 zo'n 103 miljoen euro bespaard dankzij kortingsbonnen. Dat cijfer is de afgelopen jaren vrij stabiel gebleven, ook al stelt HighCo wel een lichte terugval vast van het aantal ingewisselde bonnen. 


De oorzaak voor die evolutie ligt bij de fabrikanten, die steeds vaker kortingsbonnen verspreiden die enkel geldig zijn bij aankoop van meerdere producten (bijvoorbeeld 2 euro korting bij aankoop van 2 pizza's) in plaats van één enkel product (bijvoorbeeld 0,75 euro korting bij aankoop van 1 pizza). 

 

Trend: meer acties op “Food” 

Sinds enkele jaren neemt het aantal acties niet meer toe, en blijft het totaal stagneren tussen 22.000 en 25.000 acties per jaar. Maar in de foodsector is wel een duidelijke trend waar te nemen, namelijk een aanzienlijke stijging van het aantal Belgische consumenten dat gebruik maakt van acties op voedingswaren en dranken (+11%). 


De populariteit van digitale kortingsbonnen neemt alleen maar toe. Merkfabrikanten laten zich steeds meer verleiden door de digitale oplossingen voor promoties. HighCo merkt een aanzienlijke stijging van de digitale kortingacties bij Delhaize, Carrefour en Match. Het aantal e-coupons dat de consumenten in 2015 hebben afgedrukt ligt 63% hoger dan in 2014. De divisie BOX, de afdeling van HighCo Data Benelux die het digitale kanaal ontwikkelt, heeft laten weten dat er in 2015 zo'n 18% meer e-coupons zijn gebruikt.  

 

M-coupon komt dichterbij

In 2015 lag het aantal “cashbacks” (artikelen die gedeeltelijk of volledig worden terugbetaald na aankoop of in het licht van een 'niet tevreden, geld terug'-actie) 4% hoger dan in 2014. De terugbetaalde som bedraagt gemiddeld 8,6 euro per deelname. Steeds meer acties hebben de vorm van wedstrijden, online spelletjes en zo meer.

 

Wat brengt de toekomst? Projecten met mobiele coupons worden steeds concreter en het is een kwestie van tijd voor ze hun intrede doen bij de Belgische consumenten. In 2016 zal HighCo Data Benelux uitpakken met vernieuwende oplossingen. Het bedrijf werkt momenteel samen met een vooraanstaande partner uit de sector aan een gezamenlijk project. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie

16/03/2018

Wim Ballieu, de oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, verwacht dat we binnen 20 jaar geen vlees meer zullen eten. Hij zegt dat in de nasleep van de voorbije schandalen rond de vleesproductie.

Délifrance vervoegt het portfolio van FFC

15/03/2018

De voorbereidingen voor de overname van Délifrance Benelux door het Nederlandse Franchise Friendly Concepts zijn in volle gang. Vanaf 1 april neemt de franchiseorganisatie de masterfranchise van de Franse broodjesketen in de Benelux in beheer.

IKEA ontwikkelt nu ook een echte 'bug burger'

15/03/2018

SPACE10, het innovatielab van meubelgigant Ikea, komt voor de dag met een gezond alternatief voor de de klassieke hamburger. Het vlees wordt vervangen door rode biet en meelworm. Ook een 'dogless hotdog' zit in de pijplijn.

Back to top