Consument gebruikt meer kortingsbonnen voor foodaankopen

Consument gebruikt meer kortingsbonnen voor foodaankopen

Belgen blijven Europees kampioen kortingsbonnen, blijkt uit de cijfers van HighCo Data Benelux voor 2015. Er waren meer acties in de food en digitale oplossingen zoals e-couponing worden steeds populairder.

103 miljoen euro korting in 2015

In 2015 heeft elke Belg gemiddeld 6,6 kortingsbonnen gebruikt die waren uitgegeven door fabrikanten. Daarmee laten we de Fransen achter ons, die 4,7 bonnen per inwoner gebruikten in 2015. Tijdens datzelfde jaar hebben de teams van HighCo Data Benelux maar liefst 73 miljoen bonnen verwerkt die Belgische consumenten hebben ingediend bij handelaars. 


In totaal hebben de Belgische gezinnen in 2015 zo'n 103 miljoen euro bespaard dankzij kortingsbonnen. Dat cijfer is de afgelopen jaren vrij stabiel gebleven, ook al stelt HighCo wel een lichte terugval vast van het aantal ingewisselde bonnen. 


De oorzaak voor die evolutie ligt bij de fabrikanten, die steeds vaker kortingsbonnen verspreiden die enkel geldig zijn bij aankoop van meerdere producten (bijvoorbeeld 2 euro korting bij aankoop van 2 pizza's) in plaats van één enkel product (bijvoorbeeld 0,75 euro korting bij aankoop van 1 pizza). 

 

Trend: meer acties op “Food” 

Sinds enkele jaren neemt het aantal acties niet meer toe, en blijft het totaal stagneren tussen 22.000 en 25.000 acties per jaar. Maar in de foodsector is wel een duidelijke trend waar te nemen, namelijk een aanzienlijke stijging van het aantal Belgische consumenten dat gebruik maakt van acties op voedingswaren en dranken (+11%). 


De populariteit van digitale kortingsbonnen neemt alleen maar toe. Merkfabrikanten laten zich steeds meer verleiden door de digitale oplossingen voor promoties. HighCo merkt een aanzienlijke stijging van de digitale kortingacties bij Delhaize, Carrefour en Match. Het aantal e-coupons dat de consumenten in 2015 hebben afgedrukt ligt 63% hoger dan in 2014. De divisie BOX, de afdeling van HighCo Data Benelux die het digitale kanaal ontwikkelt, heeft laten weten dat er in 2015 zo'n 18% meer e-coupons zijn gebruikt.  

 

M-coupon komt dichterbij

In 2015 lag het aantal “cashbacks” (artikelen die gedeeltelijk of volledig worden terugbetaald na aankoop of in het licht van een 'niet tevreden, geld terug'-actie) 4% hoger dan in 2014. De terugbetaalde som bedraagt gemiddeld 8,6 euro per deelname. Steeds meer acties hebben de vorm van wedstrijden, online spelletjes en zo meer.

 

Wat brengt de toekomst? Projecten met mobiele coupons worden steeds concreter en het is een kwestie van tijd voor ze hun intrede doen bij de Belgische consumenten. In 2016 zal HighCo Data Benelux uitpakken met vernieuwende oplossingen. Het bedrijf werkt momenteel samen met een vooraanstaande partner uit de sector aan een gezamenlijk project. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Onlineverkoop FMCG verder in de lift

22/11/2017

Volgens nieuwe cijfers van Kantar Worldpanel groeien online boodschappen met 30%, terwijl de totale markt met slechts 1,3% vooruitgaat. E-commerce heeft nu een aandeel van 4,6% in FMCG. Tegen 2025 zal dat 10% zijn, goed voor 145 miljard euro.

Nestlé denkt aan overname Hain Celestial

22/11/2017

Nestlé zou interesse hebben in een overname van Hain Celestial, een Amerikaanse voedingsbedrijf dat zich richt op de productie van natuurlijke en vegetarische voeding. De waarde van het bedrijf wordt op ongeveer 3,5 miljard euro geschat.

Schotland voert als eerste minimumprijs in voor alcohol

21/11/2017

Schotland heeft een wereldprimeur te pakken, want het mag eindelijk een minimumprijs voor alcohol invoeren. De wet werd in 2012 al goedgekeurd, maar werd sindsdien tegengehouden door de whiskystokers.

Europa keurt bio-hervorming goed, België onthoudt zich

21/11/2017

De Europese Commissie heeft nieuwe regels goedgekeurd om biologische landbouw in Europa te vereenvoudigen. De wetgeving treedt vanaf juli 2020 in werking. Belgische politici konden geen overeenstemming bereiken en daarom onthield ons land zich.

Carrefour aanvaardt herbruikbare verpakkingen van klanten aan bedieningstogen

20/11/2017

Na een geslaagd testproject in de hypermarkt van Carrefour in Bierges, aanvaarden alle vestigingen van Carrefour Hypermarket en Market in eigen beheer vanaf nu herbruikbare zakjes en dozen die klanten zelf meebrengen aan de bedieningstogen van de winkels.

Greenpeace komt met kritische parodie op kerstreclame Coca-Cola

20/11/2017

Voor veel mensen betekent de kerstreclame van Coca-Cola op tv de echte start van de kerstperiode. Dit jaar heeft Greenpeace echter een parodie daarop gemaakt, waarin de organisatie de aandacht legt op de vervuiling waarvoor de frisdrankmaker verantwoordelijk is.

Back to top