Consument krijgt vaak te weinig bij voorverpakte producten | RetailDetail

Consument krijgt vaak te weinig bij voorverpakte producten

Consument krijgt vaak te weinig bij voorverpakte producten
Shutterstock

Bij een onderzoek naar het gewicht van voorverpakte producten in supermarkten, is gebleken dat consumenten in bijna één op de vijf gevallen minder krijgt dan op de verpakking staat beschreven. Het gaat daarbij vooral over fouten in het productieproces.

Meer controles

De afgelopen vijf jaar voerde de Metrologische Dienst van de FOD Economie 2.694 controles uit en stelde in 438 gevallen een probleem vast. Daarom voerde de dienst dit jaar de controles op: “We merken trouwens dat het opvoeren van de controles dit jaar gewoon leidt tot meer inbreuken: voor 2017 waren er in de eerste zes maanden al 160 inbreuken op 714 controles. Dat doet vermoeden dat dit een wijdverspreid probleem is”, zegt CD&V-Kamerlid Leen Dierick aan HLN. In de tweede helft van het jaar worden er nog eens 500 controles uitgevoerd.

 

De controles zijn maar zelden het resultaat van een klacht van de consument: in de eerste helft van 2017 kwamen er zo maar twee klachten binnen. Volgens Dierick is dat ook niet nodig: “Dankzij alerte consumenten kan de Economische Inspectie gericht controleren of de werkelijke inhoud van een verpakking overeenstemt met wat beloofd wordt. Maar we mogen dat niet van iedereen verwachten”, zegt Dierick. “Wat we wel mogen verwachten, is dat de consument niet misleid of bedrogen wordt door hem niet genoeg waar voor zijn geld te geven. De controles moeten dus zeker opgevoerd worden.”

 

Verpakking meegerekend

Test-Aankoop voerde eerder al een soortgelijk onderzoek uit en kwam daarbij tot dezelfde conclusies. Meestal ging het daarbij over een fout in het productieproces, waarbij de toestellen verkeerd stonden afgesteld, maar soms was er ook sprake van bedrog. Zo telden sommige producenten van voorverpakte pralines het gewicht van de verpakking mee, wat niet mag.

 

Bedrijven die in de fout gaan mogen zich aan een waarschuwing of een pv verwachten. De voorbije jaren is het aantal pv’s trouwens al sterk gestegen: zo waren er dit jaar al meer dan in heel 2016.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Spar wil nu ook voet op Griekse bodem

19/03/2018

Spar International heeft zijn zinnen gezet op Griekenland als het volgende land om de voedingsmarkt te veroveren. Spar Hellas zal samenwerken met Asteras en Mesis om binnen de vier jaar meer dan 500 winkels op te zetten.

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

19/03/2018

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

Picnic bevestigt komst naar Duitsland

19/03/2018

Voor het weekend waren er geruchten opgedoken dat de Nederlandse online supermarkt Picnic testen uitvoerde in Duitsland. Dat nieuws is nu bevestigd door medeoprichter Michiel Muller.

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Back to top