Consumentenbond vraagt wettelijke suikernormen | RetailDetail

Consumentenbond vraagt wettelijke suikernormen

Consumentenbond vraagt wettelijke suikernormen
Foto: Shutterstock

De Nederlandse Consumentenbond vraagt de overheid wettelijke normen op te stellen voor de hoeveelheid suiker in voeding. Staatssecretaris Blokhuis moet dringend de regie in handen nemen, vindt de bond.

 

Te grote verschillen

Tussen soortgelijke voedingsproducten van verschillende fabrikanten zitten grote verschillen in suikergehalte, concludeert de Consumentenbond uit een nieuw onderzoek. De hoeveelheid toegevoegde suiker varieert enorm, ook tussen producten die eigenlijk sterk vergelijkbaar zijn. Zo zou het ene fruitsap 5,5 keer meer suiker bevatten dan dezelfde soort sap van een ander merk. Zelfs bij woksaus lopen de verschillen flink op: er is woksaus met anderhalf suikerklontje per fles, maar ook met liefst zeven klontjes.

 

Omdat de consument zich hier niet van bewust is en het onderzoek volgens de Consumentenbond afdoende bewijst dat het ook met minder suiker kan – “als deze fabrikant toe kan met 6 gram suiker in teriyakisaus, waarom doet de ander er dan 28 gram in”, aldus Babs van der Staak van de Consumentenbond tegen RTL Z – roept de bond op om wettelijke suikereisen op te leggen.

 

"Je kunt dit niet overlaten aan de fabrikanten zelf. We vinden echt dat de overheid hier regie in moet nemen en normen moet stellen voor suiker in producten”, klinkt de redenering. Consumenten krijgen immers, zonder het zelf te weten, veel meer suiker binnen dan aangeraden, meent de consumentenorganisatie. Veel voedselfabrikanten en supermarktketens werken inmiddels nochtans aan lagere suikergehaltes in hun producten. Zo lanceerde Albert Heijn enkele weken geleden nog een reclamespotje waarin het bekendmaakt dat het al twee jaar lang de hoeveelheid suiker in huismerkproducten aan het terugschroeven is.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Delhaize schrapt partners voor Pluskaart

12/07/2018

Delhaize-klanten gaan wat minder punten kunnen sprokkelen met hun Pluskaart, want de samenwerking met de andere retailers waar klanten punten konden verzamelen en bonnen inwisselen (DI, Planet Parfum, Q8 en Tom&Co) wordt stopgezet.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.

Muyters zegt nee tegen herstructureringsplan Carrefour

11/07/2018

Deelstaatminister Philippe Muyters geeft een negatief advies voor het herstructureringsplan van supermarktketen Carrefour. Door dit plan zouden 600 werknemers recht hebben op het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), de opvolger van het brugpensioen. De definitieve uitspraak ligt in het kamp van federaal minister Kris Peeters.